Data publicării:
Armenia devine membră a Curții Penale Internaționale (CPI). Aderarea i-ar da șansa să încurajeze anchetele asupra a ceea ce ea consideră a fi "crime de război" ale Azerbaidjanului
Armenia va deveni al 124-lea stat ce va adera la Statut şi al 19-lea stat din grupul Europa de Est ce va face aceasta
Cel mai nou stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) va fi Armenia, începând din februarie. Anunțul a fost făcut vineri de jurisdicţia de la Haga.
Vahagn Haceaturian, preşedintele armean, a ratificat Statutul de la Roma luna trecută, textul fondator al Curţii, după scurte dezbateri asupra acestui proiect care a declanșat ostilitatea Rusiei, aliată tradiţională a Erevanului cu care relaţiile s-au tensionat în mod considerabil.
Curtea Penală Internațională a formulat un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru "deportarea" de copii ucraineni spre Rusia.
"Statutul va intra în vigoare pentru Armenia pe 1 februarie 2024", a declarat CPI într-un comunicat. "Armenia va deveni al 124-lea stat ce va adera la Statut şi al 19-lea stat din grupul Europa de Est ce va face aceasta", susține comunicatul.
Armenia crede că aderarea la CPI o să-i ofere securitate substanțială față de puternicul său vecin
Aderarea la CPI, din perspectiva Armeniei, o să ofere securitate substanțială față de puternicul său vecin, care a reușit să atingă o victorie militară rapidă în septembrie, punând capăt separatismului armenilor în Nagorno-Karabah.
Consecinţă directă a ofensivei, aproape toată populaţia armeană a părăsit republica autoproclamată Nagorno-Karabah, care şi-a anunţat disoluţia pentru 1 ianuarie 2024.
Majoritatea celor 120.000 de locuitori, în doar câteva zile, au fugit spre Armenia într-un haos total. Aderarea la o asemenea structură precum CPI i-ar putea da șansa Armeniei să încurajeze anchetele asupra a ceea ce ea consideră a fi "crime de război" ale Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah. Acuzațiile acesteia au fost respinse de Baku.
Armenia a acuzat în octombrie în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care îşi are sediul tot la Haga, Azerbaidjanul de "epurare etnică" în Nagorno-Karabah, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News