Data publicării:

Armele chimice declarate ale lumii au fost distruse după un demers început în 1997

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Rezervele declarate de arme chimice au fost „distruse ireversibil”, asigură organizația care se ocupă de acest domeniu.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat vineri că toate rezervele declarate au fost “distruse ireversibil”, după ce Statele Unite au comunicat că au eliminat ultimele lor stocuri de arme toxice, potrivit Agerpres.

“Încheierea distrugerii tuturor stocurilor de arme chimice declarate este un pas important”, a afirmat directorul general al OIAC, Fernando Arias, într-un comunicat.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că ultimele stocuri de arme chimice din depozitul armatei Blue Grass, situat în Kentucky (estul central), au fost distruse, Statele Unite finalizând astfel procesul început în 1997 pentru a elimina armele chimice din lume.

SUA erau ultimul stat posesor de arme chimice

 

Organizaţia cu sediul la Haga a spus că măsura luată de Statele Unite, “ultimul stat posesor”, înseamnă “toate stocurile de arme chimice declarate (au fost) verificate ca fiind distruse ireversibil”.

Dar folosirea recentă a armelor chimice înseamnă că lumea trebuie să rămână vigilentă, a avertizat OIAC, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013.

Siria ar fi folosit arme chimice în timpul războiului civil

 

În ultimii ani, organizaţia a acuzat Siria că a efectuat atacuri chimice în timpul războiului său civil şi a anchetat asupra folosirii de agenţi neurotoxici din epoca sovietică împotriva unui fost spion rus din Marea Britanie şi împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi în Rusia.

“Utilizările recente şi ameninţările cu utilizarea produselor chimice toxice ca arme arată că prevenirea reapariţiei lor va rămâne o prioritate pentru organizaţie”, a avertizat Fernando Arias.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel