Data actualizării:
Data publicării:

Arme şi muniţie, vândute ilegal pe o platformă online. Poliția a intrat pe fir

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Doi bărbați au fost arestați de către Poliție pentru că au introdus ilegal în România trei arme cu aer comprimat și peste 1.700 de cartușe.

"Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a doi bărbați, de 40 și 30 de ani, bănuiți de săvârșirea mai multor infracțiuni.

Din probatoriul administrat, a reieșit că cei doi bărbați ar fi introdus ilegal în țară și ulterior ar fi comercializat, printr-o platformă online, trei arme neletale, supuse autorizării, calibrul 5,5 mm, și cantitatea de 1.750 diabolouri (elemente de muniție pentru arme cu aer comprimat).

În continuarea cercetărilor, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în județele Călărași, Maramureș, respectiv municipiul București, la adresele unor persoane care ar fi achiziționat armele.

Armele și muniția au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în funcție de rezultatul acestora, cercetarea penală urmând a fi extinsă și pentru alte fapte. În baza probatoriului administrat, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și contrabandă calificată.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și Serviciile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din I.P.J. Călărași, I.P.J. Maramureș și Direcția Generală Poliția Municipiului București", transmite Poliția Română.

Cum pot ajunge să ucidă armele neletale

Într-un interviu la DCNews TV, comisarul-șef de poliție Dinu Nicolae-Adrian, director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR, a vorbit despre armele neletale și cum acestea pot ajunge să ucidă.

"Armele neletale, supuse autorizării, care au proiectilul din cauciuc sau gaze se pot transforma în arme letale. Printr-o simplă intervenție - şi nu trebuie să fii specializat - poţi să o transformi într-o armă care să folosească un proiectil cu glonţ şi devin arme foarte periculoase.
Românii cumpără arme din Bulgaria

Colegii mei, cu câţiva ani în urmă, au şi iniţiat o operaţiune pe care o gestionam la nivel european - este în cadrul EUROPOL-ului. Informaţiile noastre erau, la momentul respectiv, că din Bulgaria, care are un regim permisiv în ceea ce priveşte comercializarea şi achiziţionarea acestui tip de arme, cetăţenii români le cumpărau, după care le introduceau ilegal în ţară.

Atunci, colegii mei s-au gândit să desfăşoare o operaţiune la nivel european, care presupune ca, în fiecare an, colegi de-ai mei - în Grecia, Serbia şi Bulgaria - verifică toți armurierii bulgari şi din registre sunt scoase persoanele din România care au cumpărat acest tip de arme. Ulterior, se transpun în evidenţele noastre şi începem să facem verificările, pentru a le putea recupera şi a le scoate din circuitul ilegal", a spus Dinu Nicolae-Adrian, în emisiunea Culisele Justiției, de la DCNews TV.

Cazul Suediei

"Aceste tipuri de arme, care majoritatea sunt de provenienţă Turcia, sunt şi au devenit foarte periculoase. Avem un coleg care este vicepreşedintele EFE care este în Grupul Experţilor Europeni în Arme de Foc şi, la ultima prezentare în cadrul comisiei, reprezentantul Suediei a făcut o notă şi nişte afirmaţii - a spus că, în ultimii patru ani, în Suedia, au fost zece crime cu acest tip de arme introduse ilegal în ţară", a mai spus acesta.

Vezici AICI interviul integral>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel