Arme nucleare în Ucraina. Joe Biden, săgeţi către Putin: Dacă nu intenţionează să le folosească, de ce tot vorbeşte de ele?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a înţepat pe Vladimir Putin, după ce preşedintele rus a anunţat că nu are nicio intenţie să folosească arme nucleare în Ucraina. 

"Nu vedem nicio necesitate pentru acest lucru", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe a experţilor în politică externă internaţională, adăugând: "Nu are niciun rost acest lucru, nici din punct de vedere politic şi nici militar."

Fără a oferi dovezi, el a repetat afirmaţiile Moscovei conform cărora Ucraina plănuieşte să detoneze o "bombă murdară" radioactivă, într-un atac sub steag fals, pentru a da vina pe Rusia. Ucraina a respins acuzaţia ca fiind neîntemeiată, iar aliaţii au catalogat-o drept "transparent falsă".

Putin a spus că Rusia cunoaşte centrele ucrainene care s-ar presupune că lucrează la acest proiect şi a afirmat - din nou, fără dovezi - că planul Kievului este de a impregna o rachetă cu deşeu radioactiv şi de a o arunca în aer, pentru a susţine că a fost vorba de un atac nuclear rusesc. Liderul rus a subliniat că obiectivul Kievului este de a izola politic Rusia şi de a forţa aliaţii acesteia să pună capăt oricărei cooperări cu Moscova, conform Rador. VEZI AICI MAI MULTE

Joe Biden l-a înţepat pe Putin 

"Dacă nu are nicio intenţie să le folosească, de ce tot vorbeşte despre asta? De ce vorbeşte despre capacitatea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice? A avut o abordare foarte periculoasă a acestui subiect, ar trebui să renunţe complet la retorica asta. Poate să pună capăt războiului, trebuie doar să se retragă din Ucraina", a declarat Joe Biden, citat de Daily Mail

Nu e prima dată când Biden vorbeşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare în Ucraina. La începutul lunii octombrie, el a folosit cuvântul "Armageddon" pentru a ilustra pericolele folosirii unor arme nucleare tactice. 

"Putin nu glumeşte când foloseşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice în Ucraina. Asta pentru că armata sa nu are mari reuşite acolo", a declarat atunci Joe Biden. 

Joe Biden: SUA vor să evite un război contra Chinei, dar vom rămâne în concurență

Președintele american Joe Biden precizează că SUA nu au intenția să intre în război cu Republica Populară Chineză.

Președintele american Joe Biden a reiterat că Washingtonul nu caută să intre în conflict cu Beijingul, la o întâlnire cu oficiali de rang înalt din apărare, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin, secretarul adjunct Kathleen Hicks și președintele șefilor de stat major Mark Milley.

Biden a spus că SUA trebuie să „gestioneze în mod responsabil concurența din ce în ce mai intensă cu China”, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe. America trebuie să-și mențină avantajul militar, dar să explice Chinei că nu dorește conflicte, a adăugat el.

Deși SUA intenționează să evite escaladarea cu China, „vom concura”, a spus el.

Biden a adăugat că administrația sa va continua alianțele în Indo-Pacific și va stabili noi parteneriate „angajate într-o lume care este liberă, deschisă, prosperă și sigură”. El a subliniat importanța unei Alianțe Nord-Atlantice puternice și unite, deoarece lumea se confruntă cu „amenințările de astăzi și amenințările de mâine”.

Strategia de securitate națională a țării necesită modernizarea și întărirea armatei americane, ceea ce este o prioritate pentru mine, a mai spus el. Președintele a promis că va continua să se angajeze în diplomație și să formeze coaliții pentru a aborda provocările internaționale, scrie Taiwan News. VEZI AICI CONTINUAREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel