Rusia anunță că-și mută trupele în Belarus, după ce a terminat exercițiile militare în Marea Neagră. ”Nu vrem război”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Armata rusă a finalizat exercițiile în Marea Neagră. Trupele, mutate în Belarus / Foto: Pixabay
Armata rusă a finalizat exercițiile în Marea Neagră. Trupele, mutate în Belarus / Foto: Pixabay
Rusia anunță că a finalizat exercițiile militare din Marea Neagră.

Peste 20 de nave rusești s-au întors la bazele lor după exerciții în Marea Neagră, a anunțat luni flota rusă, scrie Interfax.

”Detașamentele de nave de război ale Flotei Mării Negre s-au întors la bazele permanente ale bazelor navale din Crimeea și Novorossiysk ale flotei după exercițiul din Marea Neagră”, a spus serviciul de presă al flotei.

”Peste 20 de nave de război de diferite clase au fost implicate în exercițiile planificate ale Flotei Mării Negre, ca parte a grupărilor eterogene, grupuri de lovitură navală și detașamente de nave de debarcare: fregate, nave de patrulare, nave mici cu rachete și bărci cu rachete, nave de debarcare, nave anti-submarine, precum și nave de apărare anti-mine”, se arată în comunicat.

În plus, luni, serviciul de presă al Districtului Militar de Sud (SMD) a anunțat finalizarea verificării pregătirii pentru luptă, iar militarii s-au întors la punctele lor permanente de desfășurare. Anterior, s-a raportat că 6.000 de militari au participat la verificarea pregătirii pentru luptă în Districtul Militar de Sud.

Pe 29 ianuarie, serviciul de presă al Districtului Militar de Vest a raportat că trupele și aviația districtului au finalizat o verificare planificată a pregătirii pentru luptă și se întorceau la bazele lor.

Îngrijorările NATO și SUA

Statele Unite, alte țări NATO și Ucraina au vorbit despre concentrarea trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, dar și despre amenințarea unei invazii ruse.

Pe 28 ianuarie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că aproximativ 112.000 de militari ruși se află la granița cu Ucraina, iar împreună cu componenta navală și aviatică, numărul acestora ajunge la aproximativ 130.000.

30 ianuarie Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat că Rusia nu intenționează să lupte cu Ucraina.

„Nu vrem război, nu avem deloc nevoie de el. Cei care îl impun, mai ales din Occident, urmăresc niște invenții proprii egoiste și trebuie să transmitem informații că o astfel de desfășurare a evenimentelor nu ni se potrivește.”, a spus secretarul Consiliului de Securitate.

Noi exerciții militare în Belarus

Rusia mută trupe în Belarus pentru a participa la manevrele comune „Allied Resolve-2022”. Acestea vor implica aproape toate Forțele Armate din Belarus, precum și părți din Districtul Militar de Est, Forțele Aerospațiale și Forțele Aeriene ale Rusiei. În prima etapă - până pe 9 februarie - se va realizează redistribuirea și crearea grupărilor de trupe. În a doua etapă - din 10 februarie până în 20 februarie - va avea loc exercițiul comun „Allied Resolve-2022”.

Exercițiile au loc pe fundalul unei crize în relațiile dintre Rusia și NATO. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, alianța este pregătită pentru orice scenariu în privința Ucrainei, inclusiv un conflict armat, dar consideră că cea mai bună opțiune ar fi o soluționare diplomatică a situației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel