Armata română angajează tineri fără studii de specialitate. Există, totuşi, o singură condiţie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Facebook
sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Facebook
Ministerul Apărării Naționale are în plan să creeze locuri de muncă în Armată pentru românii care nu au studii militare. Decizia a fost luată pe fondul dezinteresului tinerilor față de cariera militară.

Armata ar putea angaja tineri fără experiență, dar și fără studii militare de specialitate! Ministerul Apărării a anunțat că are pe masa de lucru un proiect de ordonanță de urgență, după numărul mare al demisiilor militarilor profesioniști. Este vorba despre un proiect legislativ care să modifice Statutul cadrelor militare, astfel încât cei ce doresc să se angajeze în armată, să poată face acest lucru fără să fi studiat în școlile militare.

Tinerii fără studii militare au acum o şansă

Se pare că decizia Ministerului Apărării a fost luată din cauza crizei de subofițeri și maiștrii militari cu care se confruntă țara noastră. Întreaga criză este cauzată din numărul mare de demisii din ultimii doi ani, mai ales că în ultimul an au fost probleme în masă, provocate de războiul dintre Rusia și Ucraina. "Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal", este notat în textul ordonanței de urgență.

Dacă noua ordonanță va fi aprobată, soldații și gradații profesioniști vor avea șansa să avanseze în carieră și să ajungă subofițeri sau maiștrii militari, fără a absolvi cursuri speciale, ca în cazul subofițerilor.

Potrivit noii ordonanțe, grad de ofițer pot obține și românii care au studiat la școlile militare. Pentru ca maiștrii militari să rămână angajați ai MApN, se va reduce stagiul minim pentru creșterea în grad, cu un an, maiștrii militari de clasa a II-a vor putea crește în grad, respectiv clasa I-a, cu un stagiu minim de 5 ani, în loc de 6. Cea mai importantă regulă este ca persoanele angajate să semneze un contract pe minim 8 ani, să fie apte din punct de vedere medical, psihologic și fizic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel