Armata privată a lui Putin, Wagner, ar fi suferit pierderi grele în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Armara privată a lui Putin, Wagner, ar fi suferit pierderi grele în Ucraina / Foto: Pexels
Armara privată a lui Putin, Wagner, ar fi suferit pierderi grele în Ucraina / Foto: Pexels
Armata privată a lui Putin, Wagner, a suferit pierderi grele în Ucraina, susţine Londra.

Ministerul britanic Apărării susţine că Rusia foloseşte compania militară privată Wagner în Ucraina, iar pierderile suferite afectează, probabil, eficienţa trupelor, rscrie Ziarul de Iași, citând The Guardian.

”Rusia a folosit compania militară privată Wagner pentru a întări forţele din prima linie şi pentru a atenua lipsurile de personal şi pierderile”, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării, pe Twitter.

Londra a mai precizat că Wagner a jucat ”un rol central în luptele recente, inclusiv în cucerirea lui Popasnei şi Lîsîceanskului”, lupte care au provocat ”pierderi grele grupului”.

"Noii recrutaţi au parte de o formare foarte limitată"

”Wagner reduce standardele de recrutare, angajează condamnaţi şi persoane aflate anterior pe lista neagră. Noii recrutaţi au parte de o formare foarte limitată”, se mai menţionează în raport.

Şeful grupul Wagner, Ievgenii Prigozhin, a fost numit recent ”erou al Federaţiei Ruse” pentru performanţa grupului Wagner în Lugansk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Această decizie probabil că ”va exacerba nemulţumirile dintre armată şi Wagner” şi va ”afecta negativ moralul armatei ruse”, ţinând cont de numărul mare al comandanţii militari ruşi de rang înalt care sunt înlocuiţi în prezent.

Mercenarii Grupului Wagner, recrutați prin intermediul rețelelor de socializare. Unii ar fi ajuns deja în Donbas

Rusia încearcă să recruteze mercenari în Grupul Wagner, cunoscut și ca armata privată a lui Vladimir Putin, prin intermediul rețelei de socializare Vkontakte, scrie Focus.ua.

Analizând captura de ecran de la utilizatorul acestei rețele de socializare,  se pare că a fost creat recent un grup numit „Vacanțe la PMC Wagner”, care, folosind mailinguri publicitare, încearcă să recruteze militari în echipa sa. Contractul se propune să fie semnat pentru 4 luni, iar salariul promis este de la 240 de mii de ruble pe lună, echivalentul a 18 mii de roni.

"Vrei în PMC? Lucrează pentru toate specialitățile militare. Salariu de la 240 de mii pe lună", se arată în legenda din reclamă.

Un utilizator Vkontakte a remarcat că mercenarismul este pedepsit în Rusia.

"Astăzi am dat peste o astfel de postare publicitară în VK. Aparent, VK nu știe că în Federația Rusă mercenarismul este o infracțiune pentru care este prevăzută răspunderea penală", a scris el.

Trebuie menționat că, potrivit articolului 359 din Codul penal al Federației Ruse, mercenarismul se pedepsește cu închisoare de la patru la opt ani. PMC „Wagner” este o organizație militară neoficială care nu face parte din forțele armate regulate ale Rusiei și nu are statut legal pe teritoriul său. Mercenarii acestei organizații au luptat în Siria, Donbas, Africa și Libia.

Pe 29 martie, serviciile de informații britanice au anunțat că Rusia a trimis luptători Wagner din Africa și Siria în Donbas și plănuiește să recruteze  peste o mie de oameni noi. Ministerul britanic al Apărării a remarcat atunci că aceasta este o măsură disperată din cauza pierderilor grele din armata rusă în țara vecină. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel