Armata obligatorie, după alegerile din decembrie? Nicolae Ciucă, lămuriri pentru români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), a vorbit despre posibilitatea ca armata să redevină obligatorie.

Întrebat, la Digi 24, dacă armata va deveni obligatorie, după ultimele alegeri - parlamentare - din decembrie, în contextul în care toți politicienii spun, acum, că nu este oportun, Nicolae Ciucă a punctat:

"Acum, nu îl întrebaţi pe politicianul Nicolae Ciucă, ci pe militarul în rezervă. Nu avem pregătită infrastructura necesară ca, în următorii doi ani, să putem să trecem la o astfel de decizie. Ca să avem din nou armata obligatorie, trebuie infrastructura foarte bine pregătită, pentru că nu poţi să aduci oameni cu arcanul la armată - s-au dus vremurile alea -, pe de-o parte. De cealaltă parte, nu poţi să îi aduci şi să nu te îngrijești de ceea ce înseamnă armata anului 2020 şi, cât o fi la vremea respectivă."

"Există o nevoie de rezervă"

În luna februarie și ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, dădea asigurări că nu va fi reintrodusă armata obligatorie, cel puțin momentan, dar a confirmat că există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar

"Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu există în momentul acesta nicio discuţie despre acest lucru. În ceea ce priveşte serviciul militar voluntar (...) există o nevoie de rezervă, orice armată îşi pune problema rezervei. A fost o perioadă când, pe bază contractuală, primind 30 % din soldă, două săptămâni pe an exista o anumită instruire şi se făcea o selecţie şi un concurs în care era asigurată această rezervă. În momentul de faţă, există o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă, pentru că, în orice ţară din lumea aceasta există şi această preocupare, pentru a asigura rezerva armatei", declara Tîlvăr la Euronews, potrivit Agerpres.

El a amintit că există un proiect privind un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane între 18 şi 35 de ani, care vor primi o primă la final. Scopul acestui proiect este de a avea "o rezervă", a arătat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel