Armata lui Putin începe să înlocuiască mercenarii Wagner din Bahmut. Prigojin: Noi ne retragem
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Reuters.  

"Ne retragem unităţile din Bahmut. De astăzi, 25 mai, la ora cinci dimineaţa până în 1 iunie, majoritatea unităţilor vor îşi vor restabili bazele în tabere din spate. Predăm poziţiile armatei", a spus el într-un mesaj video difuzat pe Telegram de biroul său de presă.

Prigojin anunţase retragerea mercenarilor pentru refacere şi odihnă încă de sâmbăta trecută, când a susţinut că Wagner a ocupat în întregime Bahmutul.

Şi atunci, şeful mercenarilor ruşi apăruse în uniformă de luptă, însă în faţa unei formaţii de luptători cu drapele ale Rusiei şi ale grupului Wagner. De data aceasta, el se afla lângă un bloc de locuinţe parţial distrus, scrie Agerpres.

Kievul confirmă retragerea

Guvernul ucrainean a declarat joi că unităţi ale grupului de mercenari Wagner au fost înlocuite de trupe regulate ruse în suburbiile oraşului Bahmut (est), după ce liderul companiei militare private ruseşti, Evgheni Prigojin, a anunţat că a început transferul poziţiilor către armată.

"În suburbiile Bahmut, inamicul a înlocuit unităţile Wagner cu unităţi ale armatei regulate", a afirmat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, adăugând că 'wagnerii' ('wagnerovţî') continuă să fie prezenţi în interiorul acestui oraş din estul Ucrainei, devastat de lupte grele în ultimele opt luni.

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat la 21 mai că luptătorii săi şi-au îndeplinit misiunea de a cuceri complet Bahmut şi a anunţat că se vor retrage pentru a preda armatei ruse controlul oraşului, potrivit Agerpres.

Kievul, la rândul sau, susţine că trupele sale continuă să opună rezistenţă în unele zone ale oraşului.

Cu privire la presupusele bastioane ucrainene rămase, Maliar a indicat că "trupele noastre controlează periferia oraşului în partea de sud-vest a cartierului Samoliot" ('Avionul'), numele unuia dintre cartierele în care forţele ucrainene au opus o rezistenţă acerbă.

Forţele ruse, potrivit ei, încearcă să oprească - cu ajutorul artileriei - înaintarea trupelor ucrainene pe flancuri la Bahmut, unde armata ucraineană i-a făcut pe ruşi să se retragă câţiva kilometri în ultimele zile.

"Inamicul desfăşoară unităţi suplimentare pentru întărirea flancurilor", a mai spus Maliar, care în declaraţii făcute anterior evocase posibilitatea ca trupele ruse, care controlează complet sau aproape integral oraşul Bahmut, să fie expuse tirurilor ucrainene din jurul acestuia.

Viceministrul ucrainean al apărării a comunicat de asemenea despre atacuri ruseşti respinse de forţele ucrainene în zona localităţilor Avdiivka şi Mariinka, situate la fel ca Bahmut în estul ţării.

Maliar a mai spus că se duc "lupte" grele la Kupiansk, unde ruşii "au suferit pierderi" în "încercarea de a captura un cap de pod pentru a avansa mai departe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel