Data actualizării:
Data publicării:

Armata Chinei a ieșit în stradă, în mai multe zone ale țării, pentru a intimida SUA, înainte de vizita lui Pelosi/ video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Camerei din Congresul SUA, Nancy Pelosi, este de așteptat să aterizeze în Taiwan marți seară, sfidând amenințările chineze, o călătorie care ar face din ea cel mai înalt politician american care a vizitat insula, în ultimii 25 de ani.

Internauții au încercat să urmărească avionul lui Pelosi în timp ce se îndrepta spre Taiwan.

Taiwanul s-a confruntat cu atacuri cibernetice înainte de sosirea lui Pelosi, biroul prezidențial afirmând că a suferit un blocaj de 20 de minute în primele ore ale serii. Amploarea atacurilor DDoS sau refuzul de serviciu distribuit a fost de 200 de ori mai mare decât de obicei, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Xavier Chang. Site-ul web al Ministerului de Externe pare să fie, de asemenea, picat.

Piețele de acțiuni din China și Hong Kong au avut cele mai slabe performanțe din Asia, deoarece analiștii de securitate au subliniat potențialele răspunsuri militare de la Beijing.

China, care consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, a promis un răspuns militar în urma vizitei lui Pelosi care riscă să declanșeze o criză între cele mai mari economii ale lumii. Președintele Xi Jinping, la un apel de săptămâna trecută, i-a spus președintelui Joe Biden că va „proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei” și că „oricine se joacă cu focul va fi ars”.

Marți, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a respins declarațiile SUA conform cărora Congresul este o ramură independentă a guvernului, spunând că ar trebui să respecte politica externă a administrației Biden.

„Când președintele Camerei, fiind a treia figură în clasamentul guvernului SUA, zboară cu un avion militar american pentru a face o vizită provocatoare în regiunea Taiwan, cu siguranță nu este un comportament neoficial”, a spus ea la un briefing la Beijing, adăugând că orice contramăsuri ale Beijingului ar fi „justificate” ca răspuns la un astfel de „comportament fără scrupule”.

China va lua legătura cu ambasadorul SUA „când va fi cazul”, a spus ea. Totuși, ea a lăsat ușa deschisă pentru un posibil summit în persoană între Biden și Xi, spunând că orice astfel de întâlnire va fi decisă „pe canale diplomatice”.

Deși există puține semne că China plănuiește o invazie la scară largă a Taiwanului, Beijingul a răspuns vizitelor anterioare ale oficialilor străini cu ieșiri mari în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului sau peste linia mediană care împarte strâmtoarea. Un număr mare de avioane de război PLA au zburat aproape de linia mediană luni dimineață, a raportat TVBS din Taiwan, adăugând că navele militare taiwaneze au fost, de asemenea, desfășurate în ceea ce a numit o operațiune de rutină.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat marți că armata insulei este pregătită să trimită „forțe armate adecvate, în funcție de amenințare”. „Armata este hotărâtă, încrezătoare și capabilă să asigure securitatea națională”, a adăugat acesta.

Pelosi a avut marți întâlniri în Malaezia, a doua oprire a turului ei prin Asia, care a început cu o zi mai devreme în Singapore. Surse familiarizate cu turul acesteia au transmis, potrivit Bloomberg, că va vizita Taiwan după Malaezia, înainte de a merge în Coreea de Sud și Japonia -- doi aliați convinși ai SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel