Data publicării:

"ARIPI", un monument contestat, pregătit pentru a lua locul lui Lenin în Piața Presei Libere

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Bucureștenii vor avea, în sfârșit parte, de un nou monument. Este vorba despre un ansamblu contestat încă din faza de proiect, care va fi amplasat pe locul unde zeci de ani a fost plasată statuia lui V.I. Lenin, din fața Casei Presei Libere, fosta Casa Scânteii. 

Începând de vineri, constructorii au început să pregătească terenul pentru amplasarea monumentului. Două macarale, amplasate de joi seara, au început să facă ultimele pregătiri pentru primirea acestui edificiu care va îmbogăți zestrea culturală a Capitalei.

Realizat de artistul sucevean Mihai Buculei, "ARIPI", cum este intitulat monumentul, este ridicat în memorie rezistenței anticomuniste, și a fost realizat la Uzina Electromencanică dn Ploiești.

Noul monument va avea  28 înălține, 6 m lățime și o greutate de 120 de tone și a fost aprobat și bugetat  de două guverne (Năstase și Tăriceanu), de doi primari și de Consiliul General al Capitalei, principalul finanțator.

În perioada post-decembristă, bucureștenii au mai fost "cadorisiți" cu un monument, de asemenea contestat.   "Monumentul Revoluției", realizat de Alexandru Ghilduș și amplasat în Piața Palatului, fără consultarea publicului, în 2006, care  a fost poreclit "Țepușa cu cartof".

[citeste și]

Nu toți trecătorii vor înțelege mesajul transmis de monumentul din Piața Presei: gratiile închisorilor politice au fost transformate în Aripi, prin rezistența luptătorilor anti-comuniști. Arta modernă, privită din mașina care trece prin Piață, le-ar putea evoca un grătar de mici, înfipt în pământ, sau un gard făcut armonică de un camion care a dat cu spatele.

Ansamblul "Aripi" se află pe aceeași axă și la mică distanță de Arcul de Triumf, unul din monumentele cele mai importante ale țării și simbol al monarhiei. 
Monumentul este o lucrare alcătuită din trei aripi stilizate cu o structură dantelată de oţel inoxidabil. Fiecare aripă este alcătuită din nouă pene cu dimensiuni diferite prinse cu nervuri, având la bază câte un butuc ce urmează să se prindă pe soclul înclinat pe care va sta monumentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel