Ariciul de mare, spaima turiştilor pe litoral. Nu încercaţi să extrageţi spinii singuri!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Dacă până acum lumea a fost îngrozită de prezenţa rechinilor în apropierea plajelor din staţiunile turistice, mai nou, oamenii se tem de aricii de mare, o specie care trăieşte pe fundul mărilor şi oceanelor. Aricii de mare se găsesc şi în Marea Neagră. Spinii care s-au înfipt în carne nu trebuie niciodată înlăturaţi pe cont propriu, ci doar la spital.

Românii şi turiştii de pe litoralul românesc, dar în special cei care se află în Grecia, au un nou motiv de îngrijorare: ariciul de mare. Deşi salinitatea destul de redusă din Marea Neagră nu permite o biodiversitate marină, există totuşi vieţuitoare care ne pot da emoţii, însă nu neapărat periculoase. Speciile care trăiesc în Marea Neagră sunt de două până la cinci ori mai puţine decât în Marea Mediterană. În Marea Neagră nu există corali, caracatiţe sau calamari. Dintre rechini, se întâlneşte doar „câinele de mare” (Squalus Acanthias) la care se adaugă două specii de calcan şi una din categoria stelelor de mare. Nu există animale marine periculoase cum ar fi meduzele sau anemonele otrăvitoare. Dar putem călca, dacă nu suntem atenţi, în arici de mare atunci când intrăm în apă. În lume, există 975 de specii de arici de mare, care se găsesc pe fundul mărilor și oceanelor. Aricii de mare au acei spini cu care se protejează împotriva prădătorilor, provocând leziuni ale tegumentelor sau ale țesuturilor mai profunde sau chiar ale oaselor.

Cum ştii că ai călcat pe un arici de mare?

Spinii aricilor de mare sunt foarte duri, motiv pentru care sunt și dificili de îndepărtat, dacă intră în piele. Cu toate acestea, extracția promptă poate ajuta la prevenirea altor vătămări, iar leziunea produsă trebuie evaluată rapid, întrucât se poate suprainfecta. Înțepăturile cauzate de aricii de mare se pot confunda ușor cu alte afecțiuni, cum ar fi înțepătura de meduză, însă diferențele sunt:

- zona de perforare a pielii, cu forma rotundă

- prezența spinilor la nivelul pielii

- durere intensă

Reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizita la medic. Persoanele cu alergii la echinoide trebuie să fie atente când merg la mare și să ceară asistență medicală când prezintă simptome ca:

- respirație dificilă

- pierderea stării de conștiență

- amețeli

- modificări ale stării de dispoziție sau de comportament

- erupții cutanate în alte zone decât cea înțepată

- inflamație exagerată

Te-ai înţepat? Ce trebuie să faci

Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea promptă a spinilor lor. Această operațiune nu se face cu penseta, deoarece spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute. Dacă vârful a rămas blocat în straturile mai profunde ale pielii, se recomandă înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului. Spinul este complet eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel