Data publicării:

Arhitectura bănăţeană, promovată ca obiectiv turistic TM2021

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Arhitectura unora dintre cele mai importante clădiri istorice din Banat, care pot deveni atracţii turistice pentru Capitala Culturală Europeană este promovată şi prin revista "Timişoara, pol al turismului cultural bănăţean", lansată luni seara, la Timişoara.

Arhitect conf. dr. Gabriel Szekely, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a apreciat că imaginea clădirilor redă spiritul Timişoarei, specific fiecăreia dintre epocile în care au fost ctitorite, cele mai multe datând din secolul XX, dar şi din cele anterioare, când în Timişoara exista un număr foarte redus de arhitecţi formaţi la şcolile vieneze, elveţiene sau budapestane.

"Revista conţine castele, conace, muzee, case memoriale. Sunt clădiri, monumente, pe care le-am remarcat şi care, reunite în această frumoasă colecţie de imagini cu textele aferente, dau o imagine despre ceea ce reprezintă Timişoara. (...). Veacul trecut, în Timişoara erau doar cinci-şase arhitecţi, care lucrau pentru elita intelectuală a oraşului. Iar faţada clădirilor reprezintă societatea şi oglinda acelei societăţi", a afirmat arhitectul Gabriel Szekely.

Potrivit acestuia, în Timişoara există obiective arhitecturale "aproape unice în Europa Centrală", remarcându-se libertatea de alegere a stilului de construcţie. Aceasta, şi pentru faptul că "Timişoara era un oraş al burgheziei, aici nu existau nobili sau grofi, pentru că habsburgii nu le-au permis nobililor şi grofilor să cumpere pământ în zona Banatului, ceea ce a permis, în schimb, ca oamenii să fie liberi, inclusiv în alegerea stilului de construire a clădirilor".

După înlăturarea zidurilor vechii cetăţi, în ultimii ani ai secolului XIX şi începutul secolului XX, în Timişoara a urmat o explozie culturală şi economică, care s-a reflectat inclusiv în dorinţa celor înstăriţi de a avea clădiri precum în Occident.

"Nu am găsit în altă parte a Europei palate atât de multe, frumos amplasate, aşa cum sunt în Timişoara", a conchis arhitectul.

Coordonatorul proiectului editorial "Timişoara, pol al turismului cultural bănăţean", Lia Lucia Epure, a explicat că revista este o apariţie mult aşteptată în peisajul timişorean, "pentru că se va constitui într-un ghid pentru turişti, dar şi pentru localnici, care va conecta partea turistică a oraşului Timişoara cu evenimentele culturale". "Cea de-a doua ediţie, revizuită, a revistei face parte din agenda culturală a proiectului din anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană şi cuprinde referiri la istoria arhitecturală a zonei Banatului, ca parte a proiectului 2021, a precizat Lia Lucia Epure.

Revista face parte dintr-un proiect mai amplu care se va derula până în anul 2021, iar primul număr, care a apărut anul trecut, a fost dedicat marilor festivaluri muzicale, teatrale culinare sau cu profil istoric, de promovare a unor valori locale, tradiţionale pentru judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Viitorul număr va apărea în anul 2020 şi se va axa pe valorile ecumenice din Banat.

Revista va fi distribuită gratuit în ţară şi în străinătate, pentru a face mai bine cunoscut oraşul care va reprezenta România culturală peste doi ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel