Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal. Reacția Patriarhiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sursa Agerpres
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sursa Agerpres
Într-un context în care corupția pare să se infiltreze chiar și în cele mai înalte sfere religioase, un nou scandal a izbucnit în sânul Bisericii Ortodoxe Române. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, a emis declarații ferm angajate împotriva oricărui act de corupție și a subliniat importanța sancționării acesteia, chiar și atunci când ar putea afecta instituția religioasă.

Vă reamintim că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, se află în mijlocul unui scandal de proporții, fiind urmărit penal de către Direcția Națională Anticorupție pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de cumpărare de influență.

Potrivit comunicatului emis de DNA, Teodosie este acuzat că, în luna iulie a anului 2023, ar fi promis o sumă considerabilă unui om de afaceri, reprezentând un procent dintr-o sumă pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului. Se pare că această sumă a fost destinată finanțării unor lucrări de construcție sau reabilitare a unor unități de cult aflate sub autoritatea Arhiepiscopiei Tomisului.

În plus, în aceeași anchetă, un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este de asemenea urmărit penal pentru complicitate la cumpărare de influență. Conform comunicatului emis de DNA, cei doi suspecți ar fi fost implicați în negocieri ce vizau influențarea funcționarilor din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea obținerii sumei respective destinate instituției religioase.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie (...) ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică 'înţelegerea' respectivă”, se arată în comunicatul DNA.

Reacția BOR: Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală

În lumina acestor acuzații grave, reprezentantul BOR, Vasile Bănescu, a subliniat că atât autoritățile judiciare cât și cele bisericești sunt interesate de lămurirea cazurilor de corupție reală. El a insistat asupra faptului că sancționarea și combaterea corupției sunt imperative morale, esențiale pentru onoarea și credibilitatea unei instituții.

”Autorităţile judiciare, ca şi cele bisericeşti sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupţie reală. Sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează şi a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă şi legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunităţii, inclusiv ecleziale”, a afirmat reprezentantul BOR. 

Totuși, în ciuda acestor acuzații și a scandalului în care este implicat, ÎPS Teodosie nu a emis încă un comentariu oficial referitor la acuzațiile care i se aduc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel