Arhiepiscopul de Munchen și-a oferit demisia Papei Francisc pentru abuzurile sexuale ale Bisericii
Preotul cu cea mai înaltă funcție din Biserica Romano-Catolică germană și-a oferit demisia.
Conform BBC, acesta i-a scris direct Papei Francisc. „Este important să îmi subliniez responsabilitatea pentru abuzurile sexuale ale oficialilor Bisericii din ultimele decenii”, a transmis cardinalul Reinhard Marx Suveranului Pontif. Acesta este Arhiepiscopul de Munchen, iar Papa Francisc încă ponderează oferta, după ce a trimis doi episcopi la Köln să investigheze cazurile de abuz.
În 2018, un studiu cerut de Biserică în sine a descoperit că peste 3.600 de copii din Germania au fost abuzați sexual de preoții romano-catolici între 1946 și 2014. Doar 38% dintre presupușii abuzatori au fost și urmăriți penal, iar mulți nu au pățit mai nimic pe lângă pedepse disciplinare. Aproximativ unul din șase cazuri implica viol. Majoritatea victimelor erau copii, mai precis băieți, iar aceștia aveau o vârstă de 13 ani sau mai puțin.
Papa Francisc face revoluție în Biserica Catolică. Un articol explicit referitor la fapte de pedofilie, introdus în Codul de drept canonic
Biserica Catolică a introdus marţi în codul său legislativ intern un articol explicit referitor la crimele sexuale comise de preoţi împotriva minorilor, un demers solicitat de mult timp de victimele pedofiliei, potrivit Agerpres. Codul de drept canonic actual prevede sancţionarea abuzurilor sexuale comise de clerici asupra minorilor sub simpla formulare de nerespectare a celei de-a şasea porunci din Biblie (să nu comiţi adulter).
Or această formulare axată pe nerespectarea celibatului a fost denunţată ca fiind desuetă şi obscură în termeni de drept civil, în contextul avalanşei de scandaluri de pedofilie care au ieşit la iveală în ultimii ani în sânul Bisericii. Vaticanul a prezentat marţi o remaniere destul de profundă a uneia dintre cele şapte cărţi ale dreptului său canonic din 1983, care conţine sancţiunile penale ale Bisericii Catolice, modificări care vor intra în vigoare în decembrie.
Totul vine după ce s-a aflat existența crimelor sexuale
Noua claritate juridică adusă problemei grave a crimelor sexuale asupra minorilor iese în evidenţă ca una dintre noutăţile emblematice ale acestor modificări. În cadrul unei secţiuni intitulate delicte contra vieţii, demnităţii şi libertăţii umane, dreptul canonic cuprinde de acum un delict împotriva celei de-a şasea porunci a Decalogului săvârşit cu un minor sau cu o persoană afectată în mod curent de o folosire imperfectă a raţiunii sau cu o persoană care beneficiază de o protecţie similară din partea legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News