Urmărește emisiunea live
Arheologii din Turcia au DESCOPERIT un regat antic pierdut în istorie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Arheologii din Turcia au DESCOPERIT un regat antic pierdut în istorie  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Arheologii din Turcia au DESCOPERIT un regat antic pierdut în istorie / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
În 2019, arheologii au început să investigheze un sit vechi de movilă din centrul Turciei. Aceștia au descoperit o structură cu inscripții într-o limbă ciudată.

În 2019, arheologii au început să investigheze un sit vechi din centrul Turciei numit Türkmen-Karahöyük. Cea mai mare regiune, Câmpia Konya, abundă de metropole pierdute, dar chiar și așa, cercetătorii nu ar fi putut fi pregătiți pentru ceea ce aveau să găsească. Un fermier local a declarat grupului că un canal din apropiere, dragat recent, a dezvăluit existența unei mari pietre ciudate, marcată cu un fel de inscripție necunoscută.

„Am sărit direct în canal, până la brâu, să văd”, a spus arheologul James Osborne de la Universitatea din Chicago la începutul anului 2020. „Imediat a fost clar că era un obiect străvechi și am recunoscut scriptul în care a fost scris: luwian, limba folosită în epocile bronzului și fierului din zonă”, a mai precizat acesta.

Cu ajutorul traducătorilor, cercetătorii au descoperit că hieroglifele de pe acest vechi bloc de piatră, numit stelă, prezentau o victorie militară. Și nu orice victorie militară, ci înfrângerea Frigiei, un regat al Anatoliei care a existat acum aproximativ 3.000 de ani. Casa regală a Frigiei a fost condusă de câțiva bărbați numiți Midas, dar datarea stelei, bazată pe analize lingvistice, sugerează că hieroglifele blocului se pot referi la regele Midas.

Descoperire de mare anvergură

Marcajele de pe piatră conțineau, de asemenea, un hieroglif special care simboliza faptul că mesajul victoriei venea de la un alt rege, un om numit Hartapu. Hieroglifele sugerează că Midas a fost capturat de forțele lui Hartapu.

Ceea ce este semnificativ la acest lucru este că nu se știe aproape nimic despre regele Hartapu și nici despre regatul pe care l-a condus. Cu toate acestea, steaua sugerează că movila gigantică din Türkmen-Karahöyük ar fi putut fi capitala Hartapu, care se întindea pe aproximativ 300 de acri în perioada de glorie, inima cuceririi antice a Midasului și a Frigiei.

„Nu aveam idee despre acest regat. Într-o clipă, am avut noi informații profunde despre Epoca de Fier din Orientul Mijlociu”, a spus mai Osborne.

Există mult mai multe săpături de făcut în acest proiect arheologic în desfășurare, iar descoperirile de până acum ar trebui considerate preliminare pentru moment. Echipa internațională dorește să revizuiască site-ul anul acesta, pentru a afla tot ce putem despre acest regat aparent pierdut în istorie, informează Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel