Arheologii cred că au găsit camera exactă în care Iisus a luat "Cina cea de Taină"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Pixabay
Sursa Foto: Pixabay
Locul în care ar fi avut loc "Cina cea de Taină" a fost depistat de către cercetători.

Cina cea de Taină - ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi înainte de a fi crucificat - este una dintre cele mai emblematice povestiri din Biblie.

Acum, 2 000 de ani mai târziu, arheologii își canalizează eforturile pentru a găsi locația exactă a acesteia în Ierusalim.

Ei cred că întâlnirea biblică a avut loc în "camera de sus" a unei case cu două etaje, cu pereți de calcar și un acoperiș roșu, înclinat, care încă se mai află în oraș.

Locația a fost documentată în mai multe lucrări de artă datând cel puțin din secolul al IV-lea d.Hr. Creștinii de atunci au început să viziteze camera pentru a onora ultimele momente de libertate ale lui Hristos înainte de crucificare. 

Biblia detaliază povestea ultimei cine, când Iisus s-a așezat cu cei 12 apostoli ai săi și le-a spus că unul dintre ei îl va trăda, adăugând că moartea sa era iminentă.

El a binecuvântat pâinea și vinul și le-a explicat că acestea reprezintă trupul său care va fi frânt și sângele pe care îl va vărsa pentru iertarea păcatelor lor.

Camera, cunoscută și sub numele de "Cenaclu" în literatura și studiile de specialitate din occident, a fost inițial o cameră de rugăciune care putea găzdui peste 120 de persoane.

Cenaclul se află în orașul vechi al Ierusalimului, pe Muntele Sion

Încăperea este descrisă pe scurt în Cartea lui Luca 22:11-13, când Iisus a cerut o cameră de sus mare, mobilată, unde el și ucenicii săi să poată lua masa de Paște (Sederul Paștilor este un ritual festiv ebraic important celebrat în prima noapte de Pesah). 

Cenaclul se află în orașul vechi al Ierusalimului, pe Muntele Sion, care este situat deasupra porții de sud și a fost construit cu coloane mari, ramificate, care susțineau un tavan boltit și un acoperiș roșu înclinat care se află și astăzi acolo.

Deoarece cercetătorii nu au putut efectua săpături arheologice, ei nu pot confirma dacă clădirea a existat în timpul ultimei cine. 

În 1884, creștinii ortodocși greci au descoperit ceea ce se crede a fi cea mai veche hartă a Ierusalimului în timp ce construiau o nouă biserică în Madaba, Iordania.

Harta a fost creată în anul 560 d.Hr. ca o reprezentare a Țării Sfinte care arată Cardo Maximus (strada principală) care se întinde de-a lungul secțiunii centrale și două structuri sacre la capătul sudic (partea dreaptă jos) care au fost identificate prin acoperișurile lor roșii.

Toate peisajele au fost descrise în limba greacă, inclusiv Poarta Damascului și Plaza din partea stângă, Poarta Jaffa din partea de sud în partea de jos și Bethlehemul în dreapta.

Indiciile cercetării - obiecte vechi de artă 

Dar abia în 2017, David Christian Clausen, lector adjunct de studii religioase la Universitatea din Carolina de Nord, a observat ceva neobișnuit - exista o clădire cu același acoperiș roșu, înclinat, ca și Cenaclul și se afla în aceeași locație.

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să suspecteze că Cenaclul a fost locul în care a avut loc "Cina cea de Taină", dar aveau nevoie de mai multe dovezi, care au apărut într-un desen din secolul al VI-lea descoperit în Italia în 1846.

Desenul îl arăta pe Iisus călătorind pe un măgar prin porțile de sud ale orașului, cu Cenaclul în fundal.

Această poveste este transmisă în Cartea lui Matei, care spune că Iisus a intrat în Ierusalim pentru a împlini profeția lui Zaharia. În esență, se susținea că va exista o "A doua venire a lui Iisus Hristos" și că morții vor învia. 

O altă reprezentare a locului a fost descoperită în anul 1585 d.Hr. a unei sculpturi din secolul al IV-lea care îl arăta pe Iisus stând în fața Mariei Magdalena după ce a înviat din morți, iar chiar în spatele locului unde stătea era o clădire cu același acoperiș înclinat.

Conform Cărții lui Ioan, Iisus s-a întors în Cenaclu după învierea sa. Astfel,  reprezentarea sa și a Mariei Magdalena sub forma de sculptură a fost legată de povestea biblică.

Cu toate acestea, unii arheologi au susținut că sculptura îl arată pe Hristos stând în picioare în fața unei femei necunoscute îngenuncheate care îi cere să o vindece, mai degrabă decât momentul anterior menționat.

"M-am simțit ca în cartea lui Dan Brown, 'Codul lui Da Vinci' "

Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) și-a propus să testeze teoria în 2019, folosind tehnologia laser și imagistica fotografică avansată pentru a îndepărta toate lucrurile noi aduse Cenaclului de-a lungul anilor și a dezvălui cum arăta inițial în timpul ultimei cine.

"M-am simțit ca în cartea lui Dan Brown, 'Codul lui Da Vinci' ", a declarat atunci pentru Fox News Amit Re'em, arheologul districtului Ierusalim al Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA). "Trebuia să descifrăm simbolurile antice", a completat acesta. 

Ei au cartografiat fiecare colț al camerei pentru a "crea modele precise ale spațiului", care au dezvăluit caracteristici interesante ale Cenaclului. 

Imaginile nou create au arătat lucrări de artă "obscure", cum ar fi simbolurile Agnus Dei, sau "Mielul lui Dumnezeu", și Leul lui Iuda de pe tavan.

"Leul era simbolul regelui David", a declarat Re'em pentru Fox, explicând că "potrivit scripturilor antice, Iisus a fost un descendent al regelui David".

Cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii, potrivit lui Re-em, care a spus că încă nu există dovezi arheologice suficiente care să aeste că Cenaclul a fost locul ultimei cine.  

IAA a declarat anterior că iluminarea slabă a sitului, pereții decolorați și remodelările continue i-au împiedicat să efectueze mai multe cercetări.

"Din când în când, când avem ocazia, continuăm să documentăm alte părți ale complexului sfânt", a declarat Re'em pentru Fox. 

"Sper că poate, în viitor, vom avea ocazia să efectuăm o investigație arheologică clasică la scară mică", a spus Re'em, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel