Proteste împotriva inflației: „Nu contează cât de mult muncim, suntem din ce în ce mai săraci”
Organizații sociale și politice argentiniene s-au adunat marți în istorica Plaza de Mayo din Buenos Aires pentru a distribui alimente și a vinde produse la prețuri accesibile. O formă de protest împotriva creșterii inflației care se reflectă în prețurile alimentelor din întreaga țară.
Produsele sunt destinate să ajute cantinele pentru cei săraci din cele mai sărace municipalități ale capitalei, care au fost cele mai afectate de criza legată de inflație.
Sute de oameni au susținut inițiativa
"Pâinea costă aproape 300 de pesos (2,66 dolari) pe kilogram. Și pâinea este ceva esențial într-o casă, alături de lapte. Fiecare copil are nevoie de pâine și lapte. Și chiar ne lasă fără aceste lucruri", explică un protestatar, Andrea Montero, 39 de ani, care lucrează într-o brutărie, potrivit Rainews.
„Suntem din ce în ce mai săraci”
„Nu contează cât de mult producem și cât de mult muncim”, spune Ruben Benitez, unul dintre liderii protestului. „Suntem mereu săraci, din ce în ce mai săraci pentru că inflația devorează și pulverizează salariile oamenilor”.
Inflație foarte mare
Argentina este una dintre țările cu cea mai mare inflație din lume. În februarie, prețurile au crescut cu 4,7% și cu o variație de la an la an de 52,3%.
În 2021, creșterea costului vieții a crescut la 50,9%.
Ca și în alte țări, prețurile au crescut recent, cel puțin parțial, din cauza războiului din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la alimente și la combustibil.
Ministrul argentinian al economiei, Martín Guzmán, a recunoscut luni seară că inflația în martie va fi peste 6%, cel mai mare indice lunar din ultimii ani.
Guvernul: „Așteptați efectele pozitive ale politicii noastre economice”
În ultimele săptămâni, guvernul președintelui Alberto Fernández a consolidat programele care implică controlul prețurilor în magazinele de cartier și în marile supermarketuri.
Cu toate acestea, consumatorii sunt pe picior de război, pentru că multe companii de distribuție pe scară largă nu respectă regulile, necontrolând prețurile.
Guzmán a spus că inflația nu va scădea doar odată cu politica de prețuri, ci și datorită unui program economic mai amplu care, potrivit ministrului Economiei, este deja în vigoare.
Argentina a aprobat un acord cu FMI pentru reeșalonarea datoriei de 45 de miliarde de dolari
În Argentina a fost aprobat un acord cu Fondul Monetar Internațional pentru reeșalonarea unei datorii de 45 de miliarde de dolari.
În 2018, sub conducerea președintelui conservator Mauricio Macri, FMI a aprobat cel mai mare împrumut de 57 de miliarde de dolari acordat Argentinei. Argentina se luptă să reapară din trei ani de recesiune economică și se luptă cu inflația în creștere și o rată ridicată a sărăciei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News