Arestată pentru că a condus o mașină. Riscă ani grei de închisoare
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
O activistă care luptă pentru drepturile femeii a fost arestată sub acuzația că a condus o mașină. Ulterior încadrarea s-a schimbat în legături suspecte cu entități străine.

Procesul lui Loujain al-Hathloul, o tânără activistă pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită, a început miercuri în Riyad, anunţă familia acesteia, citată de CNN. 

Loujain al-Hathloul, în vârstă de 29 de ani, a fost reţinută în martie 2018 în timp ce conducea un autoturism pe o autostradă din Emiratele Arabe Unite. Ea a fost ulterior trimisă în Arabia Saudită, unde a fost arestată. Hathoul a fost eliberată câteva zile mai târziu, însă a fost din nou arestată după câteva săptămâni în cadrul unei anchete care a vizat 10 activiste pentru dreptul femeilor saudite de a conduce vehicule.

Autorităţile saudite nu au formulat în mod oficial acuzaţii împotriva acesteia, însă Agenţia Saudită de Presă susţine că activistele reţinute sunt acuzate de "legături suspecte cu entităţi străine". Alte trusturi media susţin că femeile sunt acuzate de încălcarea unui decret regal care prevede, printre altele, pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani de închisoare pentru persoanele acuzate de terorism. Arestările au fost lăudate în presa din regat, care a publicat şi fotografii cu activistele reţinute, pe care le-a numit "trădătoare". Fratele lui Hathloul, Walid al-Hathloul, a declarat pentru CNN că sora sa nu a avut acces la un avocat şi că nu i-au fost comunicate acuzaţiile înaintea procesului.

O altă activistă reţinută, Aziza al-Yousef, care are peste 70 de ani, este una dintre primele activiste care au militat pentru dreptul femeilor saudite de a conduce autovehicule şi a semnat recent o petiţie prin care se solicita abrogarea legii care conferă control absolut bărbaţilor asupra femeilor din familie.

Eman al-Nafjan, o a treia activistă arestată, este un blogger renumit în ţara sa. Ea a condus un autoturism în 2013 pe străzile capitalei Riyad în semn de protest faţă de legile care, la acea vreme, nu le permiteau femeilor să şofeze. Această interdicţie a fost ridicată la doar o săptămână de la arestarea celor zece activiste.

Vezi și: Arabia Saudită, prima execuţie din 2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel