Arestarea jurnaliștilor, cea mai spectaculoasă realizare a Securității. Băcanu spune cine i-a turnat
Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă și Anton Uncu, cei trei jurnaliști care au încercat să-l doboare pe Ceaușescu, au fost arestați în 1989, după ce au tipărit clandestin primul număr al ziarului România. Un prieten i-a turnat la Securitate.
Anton Uncu a murit în 1998, iar Mihai Creangă s-a stins ieri, 25 decembrie 2019. Petre Mihai Băcanu își amintește, pentru DCNews, cum au pus la cale tipărirea ziarului, cum au fost arestați, clipele grele ale detenției și momentul eliberării miraculoase, în 22 decembrie 1989. Operațiunea ”R” a fost considerată cea mai spectaculoasă realizarea a Securității.
”Am făcut câteva greșeli, de aceea ne-au prins, recunoaște Petre Mihai Băcanu. Știau prea mulți de ziarul România, cum ne-am gândit să-l numim. Am vrut inițial România Liberă, dar era prea aproape (cei trei lucrau la România Liberă-n.red.). Ne-am spus, la un moment dat, că dacă nu ne-au ridicat până acum înseamnă că revolta e așa de mare încât oamenii nu vorbesc. Ajunsesem, deja, în faza în care avansa repede tipărirea, într-un apartament închiriat, unde dusesem o matriță, litere, cerneluri, hârtie. Atunci, am zis: le tipărim, dar ce facem cu ele? Să ne pregătim de difuzare!Intenția nu era să-i dăm un caracter de manifest, ci de ziar, făcut de tipi care se pricepeau, pe formate, profesionist, să spunem”.
Plan de distribuție cu baloane meteo de la Țarcu
Eu, printre altele, înființasem Salvamontul, cu Emilian Cristea, un alpinist pe care îl știam. Făceam raliuri de pregătire a salvamontiștilor, la care printre alții erau invitați și meteorologi în echipe. L-am atras pe unul dintre ei, de la stația meteo de la Țarcu, unde aveau baloane care se ridicau la 10.000 de metri și se declanșau. Ne-am gândit să împrăștiem așa ziarele, dar totuși nu acopereau prea multe localități. Așa că am discutat cu un doctor din Pitești, căruia îi făcusem numai bine. Aici a fost o greșeală, că i-am spus deși știam că făcuse închisoare pentru avorturi ilegale. Fusese racolat de Securitate în pușcărie. Am avut și prima temere: el tot insista să-i dau o formă, să o arate la unul și altul.
Arestările, Securitatea le făcea la miezul nopții
Întâmplarea a făcut să aflu cine m-a turnat. Ei se lăudau, spuneau securiștii că a fost cea mai spectaculoasă realizare a Securității. Am aflat de la tatăl unui jurnalist, care fusese comandat de Securitate, dar și dintr-o altă sursă, un prieten al lui Mânzatu, lider FSN. Anton Uncu și-a dat seama că e urmărit în troleibuz.
Am și întrerupt două săptămâni tipărirea, după ce fusese o diversiune, o încercare la apartamentul respectiv. Am vrut să ne mutăm, am zis că e o întâmplare. Poate era mai bine să aruncăm literele, cerneala, matrița. Era și greu să le muți într-un portbagaj de Dacie. Ne venea greu să renunțătm la ele, după cât efort a fost să le adunăm. În fine, m-au urmărit până am ajuns acasă, au văzut că nu iau nimic din portbagaj și au așteptat până la miezul nopții. Arestările, Securitatea le făcea la miezul nopții”, spune Petre Mihai Băcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News