Data publicării:

Arest la domiciliu, proiect de lege

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

Persoanele condamnate la închisoare la cel mult un an îşi vor executa pedeapsa în arest la domiciliu, iar pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa se reduce cu 20 de zile, se arată într-o propunere legislativă iniţiată de opt parlamentari UDMR şi înregistrată la Senat. 

"Având în vedere problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie, care au fost constatate pe parcursul mai multor ani de CEDO printr-o serie de hotărâri, se impune modificarea legislaţiei pentru a remedia probleme constatate şi pentru a evita o hotărâre pilot a Curţii împotriva României", se arată în expunerea de motive a actului normativ. 

Iniţiatorii actului normativ propun modificarea art. 100 din Codul penal, astfel încât liberarea condiţionată în cazul pedepsei care nu depăşeşte 10 ani de închisoare să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei şi nu două treimi cum este în prezent. 

Pentru pedepse mai mari de 10 ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiţionat dacă a executat două treimi din pedeapsă şi nu trei pătrimi cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi şi nu 20 de ani cum este legislaţia în vigoare. 

Iniţiatorii mai propun, prin modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, ca regimul închis de detenţie să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea "pentru fapte comise cu violenţă", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel