Urmărește emisiunea live
Are România drept de apel în votul dat pe Schengen? Nehammer a ocolit România pentru că a fost ignorat. Ciuvică: De ce să-l inviți pe unul care te-a scuipat în ochi?
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Karl Nehammer
Karl Nehammer
Iată ce spun analistul politic Bogdan Chirieac, președintele GIP, Mugur Ciuvică, și jurnalista Diana Tache despre drepturile României în fața refuzului de a fi primită în Schengen. 

Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au vorbit, în cadrul emisiunii Mircurea Neagră, de la DC NEWS despre posibilitatea acționării la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a Comisiei Europene pentru nerespectarea tratatului de aderare la Spațiul Schengen în cazul României.

"N-ai ce să dai în judecată un vot, am mai explicat de o mie de ori", a spus Mugur Ciuvică.

"Nu dai votul în judecată", a precizat Bogdan Chirieac. 

"Da` ce dai în judecată?", a întrebat Mugur Ciuvică.

"Nerespectarea tratatului de aderare", a explicat Bogdan Chirieac.

"Ăsta, Băsistul, insistă să dăm Austria în judecată pentru cum a votat. Și cum să dai tratatul în judecată?", a întrebat din nou Ciuvică.

"Dai Comisia Europeană", a spus Bogdan Chirieac.

"Păi dai Comisia, deci Comisia e cu România acum, deci Comisia în toate formele a spus că e cu România, deci ai și tu un susținător în UE și îi dai practic plăcuță suedeză. Îi zici: -Bă, mă susții? -Da. - Te dau în judecată. E normal, e logic, nu?", a declarat Mugur Ciuvică.

"Nu așa merge din punct de vedere juridic. Dai în judecată nerespectarea tratatului, Curtea va constata că într-adevăr nu se respectă tratatul și atunci nu mai trebuie să fac slujbe la Austria și schimb placa. Dă o sentință, nu schimbă tratatul", a explicat Bogdan Chirieac.

"Tratatul prevede votul pentru intrarea în Schengen, votul este o chestie liberă", a spus Mugur Ciuvică.

"În același timp, tratatul prevede că la 5 ani după aderare, dacă îndeplinești condițiile tehnice, sunt obligați să te primească în Schengen", a intervenit Bogdan Chirieac.

"Nu, prevede că la 5 ani de la aderare, dacă îndeplinești condițiile tehnice, te califici să intri la vot. Asta prevede, să intri la vot, și la vot se hotărăște. Nu ai cum altfel, e vot obligatoriu. Cum să obligi pe cineva să voteze într-un fel sau altul?", a spus Mugur Ciuvică.

"Nu e vorba să obligi, nu e vorba despre obligație, ci despre un drept al României", a conchis Bogdan Chirieac. ”Nici Băsescu nu a reușit chestia asta” a intervenit Mugur Ciuvică, cel care consideră că un astfel de gest ar fi ”băseli, tolomăceli”. 

Nehammer nu a fost invitat în România

Jurnalista Diana Tache atenționează că Karl Nehammer, cancelarul austriac care s-a opus primirii țării noastre în spațiul Schengen, a spus, întrebat fiind de ce nu a fost și în România, când a vizitat Bulgaria, că nu a fost invitat. ”Dar de ce să-l invite? Pe bune!” a intervenit, contrariat, Mugur Ciuvică, adăugând: ”De ce să-l inviți pe unul care te-a scuipat în ochi?”. El a precizat că, chiar invitat în Bulgaria, cancelarul austriac a dat ”plăcuța suedeză” președintelui bulgar, care s-a și enervat. ”Ce să-l inviți în România, ca să vadă ce? Castelul Bran?” a insistat Mugur Ciuvică. Diana Tache a spus că ar trebui să fie ”o discuție la nivel politic care să se bazeze pe diplomație”. ”Concluzia dlui Ciuvică este că noi suntem demni și în afara spațiului Schengen” a remarcat Diana Tache. ”Concluzia e că dacă-l invitau pe ăla eram penibili și tot în afară. Ce câștigam din chestia asta?” a mai spus președintele GIP, Diana Tache vorbind în continuare despre eșecul diplomației românești: ”Măcar să pară că muncim, pentru că nu pare nimic”. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel