Data publicării:

Are România drept de apel în votul dat pe Schengen? Nehammer a ocolit România pentru că a fost ignorat. Ciuvică: De ce să-l inviți pe unul care te-a scuipat în ochi?

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Karl Nehammer
Karl Nehammer

Iată ce spun analistul politic Bogdan Chirieac, președintele GIP, Mugur Ciuvică, și jurnalista Diana Tache despre drepturile României în fața refuzului de a fi primită în Schengen. 

Alegeri prezidentiale 2024

Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au vorbit, în cadrul emisiunii Mircurea Neagră, de la DC NEWS despre posibilitatea acționării la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a Comisiei Europene pentru nerespectarea tratatului de aderare la Spațiul Schengen în cazul României.

"N-ai ce să dai în judecată un vot, am mai explicat de o mie de ori", a spus Mugur Ciuvică.

"Nu dai votul în judecată", a precizat Bogdan Chirieac. 

"Da` ce dai în judecată?", a întrebat Mugur Ciuvică.

"Nerespectarea tratatului de aderare", a explicat Bogdan Chirieac.

"Ăsta, Băsistul, insistă să dăm Austria în judecată pentru cum a votat. Și cum să dai tratatul în judecată?", a întrebat din nou Ciuvică.

"Dai Comisia Europeană", a spus Bogdan Chirieac.

"Păi dai Comisia, deci Comisia e cu România acum, deci Comisia în toate formele a spus că e cu România, deci ai și tu un susținător în UE și îi dai practic plăcuță suedeză. Îi zici: -Bă, mă susții? -Da. - Te dau în judecată. E normal, e logic, nu?", a declarat Mugur Ciuvică.

"Nu așa merge din punct de vedere juridic. Dai în judecată nerespectarea tratatului, Curtea va constata că într-adevăr nu se respectă tratatul și atunci nu mai trebuie să fac slujbe la Austria și schimb placa. Dă o sentință, nu schimbă tratatul", a explicat Bogdan Chirieac.

"Tratatul prevede votul pentru intrarea în Schengen, votul este o chestie liberă", a spus Mugur Ciuvică.

"În același timp, tratatul prevede că la 5 ani după aderare, dacă îndeplinești condițiile tehnice, sunt obligați să te primească în Schengen", a intervenit Bogdan Chirieac.

"Nu, prevede că la 5 ani de la aderare, dacă îndeplinești condițiile tehnice, te califici să intri la vot. Asta prevede, să intri la vot, și la vot se hotărăște. Nu ai cum altfel, e vot obligatoriu. Cum să obligi pe cineva să voteze într-un fel sau altul?", a spus Mugur Ciuvică.

"Nu e vorba să obligi, nu e vorba despre obligație, ci despre un drept al României", a conchis Bogdan Chirieac. ”Nici Băsescu nu a reușit chestia asta” a intervenit Mugur Ciuvică, cel care consideră că un astfel de gest ar fi ”băseli, tolomăceli”. 

Nehammer nu a fost invitat în România

Jurnalista Diana Tache atenționează că Karl Nehammer, cancelarul austriac care s-a opus primirii țării noastre în spațiul Schengen, a spus, întrebat fiind de ce nu a fost și în România, când a vizitat Bulgaria, că nu a fost invitat. ”Dar de ce să-l invite? Pe bune!” a intervenit, contrariat, Mugur Ciuvică, adăugând: ”De ce să-l inviți pe unul care te-a scuipat în ochi?”. El a precizat că, chiar invitat în Bulgaria, cancelarul austriac a dat ”plăcuța suedeză” președintelui bulgar, care s-a și enervat. ”Ce să-l inviți în România, ca să vadă ce? Castelul Bran?” a insistat Mugur Ciuvică. Diana Tache a spus că ar trebui să fie ”o discuție la nivel politic care să se bazeze pe diplomație”. ”Concluzia dlui Ciuvică este că noi suntem demni și în afara spațiului Schengen” a remarcat Diana Tache. ”Concluzia e că dacă-l invitau pe ăla eram penibili și tot în afară. Ce câștigam din chestia asta?” a mai spus președintele GIP, Diana Tache vorbind în continuare despre eșecul diplomației românești: ”Măcar să pară că muncim, pentru că nu pare nimic”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel