Data publicării:

ArcelorMittal preia Ilva, cea mai mare oțelărie din Europa

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

ArcelorMittal a anunţat marţi că a acceptat noile condiţii stabilite de autorităţile italiene pentru preluarea celei mai mari oţelării din Europa, Ilva, transmite Reuters. 

Alegeri prezidentiale 2024

ArcelorMittal a informat autorităţile că 'a acceptat toate solicitările privind noi angajamente' pentru planul său de cumpărare a oţelăriei şi a cerut Guvernului de la Roma să sprijine negocierile sale cu sindicatele, pentru a ajunge la un acord final, se arată într-un comunicat al celui mai mare producător de oţel din lume.

Acesta promisese deja că va investi 4,2 miliarde de euro în Ilva, inclusiv 1,2 miliarde de euro pentru majorarea productivităţii şi 1,15 miliarde de euro pentru reducerea poluării.

De asemenea, a informat sindicatele că intenţionează să reducă numărul de angajaţi de la 10.900 la 7.600, o propunere respinsă de acestea. Ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, avertizase luna aceasta că se aşteaptă la o propunere 'mult mai bună' de la ArcelorMittal privind locurile de muncă şi protecţia mediului la Ilva.

Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat amânarea tranzacţiei până pe 15 septembrie. 'Planul privind locurile de muncă şi protecţia mediului nu este satisfăcător. 

!,8 miliarde de euro, prețul  pentru Ilva

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind masiv în modernizare şi tehnologii ecologice.

Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de 'vânzarea unui pachet extins de active' pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor. De altfel, ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţil: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle, decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul din Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.

Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare se situează între 752 şi 940 de milioane de dolari, iar unitatea din Galaţi - cea mai mare oţelărie din România, cu aproximativ 5.600 de angajaţi - reprezintă cea mai mare parte a acestor active. 

Vezi si: Active ArcelorMittal din Luxemburg şi Belgia, la un pas de vânzare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel