ARCA a lansat prima rachetă spatială românească
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat vineri prima rachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată.
Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a anunţat într-o conferinţă de presă, lansarea primei rachete spaţiale româneşti, ce a avut loc la 1 octombrie, după mai multe încercări nereuşite în noiembrie 2009 şi august 2010. Astfel, ARCA a devenit prima echipă din cele 22 înscrise în competiţia Google Lunar X Prize care a realizat un zbor în spaţiu. De asemenea, organizația a reuşit să lanseze un obiect de zbor românesc la 40.000 de metri, aceasta fiind cea mai mare altitudine de până acum.
Vineri, la ora 7.00, nava Marinei militare NSSL 281 Constanţa, alături de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, la bordul cărora era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător, au ieşit din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen din largul Mării Negre. La ora 15.00, au fost activate echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. Peste jumătate de oră, racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării. La ora 16.00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16.40 ansamblul balon - rachetă a decolat.
Balonul a urcat cu viteza de 120 de kilometri la oră timp de 40 de minute, ajungând la o altitudine de 14.000 de metri. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 de metri faţă de centrul zonei de siguranţă LRD Helen.
Când balonul a atins altitudinea de 14.000 de metri, de la bordul navei s-a comandat pornirea motorului rachetă, care a funcţionat timp de 30 de secunde, plasând racheta până la altitudinea de 40.000 de metri, cea mai mare altitudine atinsă de un obiect de zbor proiectat şi realizat integral în România. Aceasta nu a fost singura realizare, racheta fiind prima de acest gen complet ecologică, motorul funcționând doar cu apaă oxigenată.
"Următorul pas este să continuăm în competiţia Google Lunar X Prize şi ne vom întoarce anul viitor pe mare pentru noi teste. Vor mai fi două activităţi de lansare pentru la anul. (...) Va fi un an fascinant", a declarat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, în cadrul conferinţei. Acesta a precizat că urmează să se facă şi un film având ca subiect această misiune de lansare a primei rachete spaţiale româneşti.
Lansată în 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică. Concursul vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de 500 metri şi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 de milioane de dolari.
Citeşte şi:
ARCA vrea să construiască primul avion supersonic românesc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News