Aragazul, interzis în UE. De ce este nociv pentru sănătate. Dr. Cristian Paparau: Se poate instala rapid decesul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Aragazul, nociv pentru sănătate. De ce este interzis în UE. Dr. Cristian Paparau: Dacă doza de metan este foarte mare, se poate instala rapid decesul / Foto: Pixabay, de bou_dee
Aragazul, nociv pentru sănătate. De ce este interzis în UE. Dr. Cristian Paparau: Dacă doza de metan este foarte mare, se poate instala rapid decesul / Foto: Pixabay, de bou_dee
Află în articol de ce aragazul este considerat nociv pentru sănătate.

Aragazul este o sursă de poluare, dar și de îmbolnăvire, arată un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO) pentru grupul nonprofit pentru eficiență energetică CLASP și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Studiul sugerează faptul că gătitul cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinței cu dioxid de azot (NO2) care depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății legate de calitatea aerului și standardele UE cu privire la poluarea aerului la exterior.

"Teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazele pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte severe asupra sănătății, în special asupra copiilor. În ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, sau 12% din totalul cazurilor de astm la copii din UE, potrivit raportului", arată raportul Greenpeace.

De ce este aragazul periculos pentru sănătate

Reprezentanții Greenpeace România susțin că aragazul este generator de substanțe poluante, care pun în pericol sănătatea umană.

"Toate aragazele pe bază de gaz metan eliberează substanțe poluante dăunătoare pentru sănătatea umană și mediul înconjurător. Pe lângă dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră eliberat în urma arderii gazului metan care accelerează criza climatică, gătitul cu gaz metan duce și la poluarea interiorului locuinței cu dioxid de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie și metan care pot persista în spațiile închise timp de ore după utilizarea aragazului", a precizat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Cât de periculos este metanul pentru sănătate

Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cât de periculos este metanul pentru sănătate. 

"Metanul este un gaz natural care se întâlnește în mod normal în atmosferă. Întrucât este incolor și inodor, pentru folosința industrială și casnică a fost necesară adăugarea unor substanțe care să îi confere un miros particular, numite mercapani, pentru detectarea rapidă a scurgerilor de gaz.

Se pot produce intoxicații atât prin inhalarea directă a unei cantități mari de metan, cât și prin inhalarea produșilor obținuți din arderea acestuia (monoxid de carbon și dioxid de azot). Nivelurile ridicate de gaze toxice rezultate din arderea metanului conduc la reducea cantității de oxigen respirată din aer, producându-se practic o asfixie.

Persoanele intoxicate pot prezenta:

- greață,

- vărsături,

- dureri de cap,

- tulburări de echilibru,

- afectarea stării de conștiență,

- convulsii

- chiar comă.

Dacă doza la care se expune persoana este foarte mare, se poate instala rapid decesul.

Una din sursele frecvente de intoxicație o reprezintă aparatele de gătit cu flacără, care în condiții de slabă ventilație a încăperii sau încăperi cu suprafețe mici, pot duce la acumularea peste valorile admise ale monoxidului de carbon și dioxidului de azot (200 µg/m3).            

Pe lângă expunerea din timpul gătitului pe flacăra aragazului, în România există destul de multe persoane care se încălzesc direct la flacăra aragazului, ceea ce sporește riscul unei intoxicații", a explicat dr. Cristian Paparau.

Citește continuarea articolului pe DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel