Data actualizării:
Data publicării:

Arafat a spus de ce avem nevoie de provizii pentru trei zile, în cazul unui blackout total sau parțial în România

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce este recomandat kit-ul cu provizii pentru trei zile, în cazul unui blackout total sau parțial în România.

„O până de curent poate să fie din cauza unui atac cibernetic, nu neapărat din lipsa de energie sau cum a fost după bombardamentele din Ucraina. (...) După atacuri cibernetice, poate să apară perioada de întrerupere. Până se rezolvă problema, oamenii și instituțiile trebuie să fie pregătite”, a zis Raed Arafat.

„72 de ore este minimul care s-a solicitat și în alte țări, până ce autoritățile pot să ajungă la tine și să vină în sprijin suplimentar. Aici nu vorbim numai de pană de curent și urgențele cauzate de situația actuală care ne înconjoară, vorbim și de cutremure, inundații, furtuni de zăpadă, alte situații care pot să apară. Trei zile este minimul ca să ai siguranța că nu rămâi fără necesarul minim de subzistență: apă, mâncare, lapte pentru copii, medicamente. Suma de caz minimă, bani lichizi pe care să îi aibă populația este pentru că, pentru o perioadă de timp, s-ar putea ca ATM-urile să nu funcționeze”, a explicat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3 CNN.

În acest context, amintim că Raed Arafat a fost întrebat cum pot rezista cetăţenii într-o pană de curent majoră, de trei zile.

„Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase, pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, precizase Raed Arafat, tot la Antena 3 CNN.

Citește și...

Reguli de aur pentru ca o clădire să nu se dărâme la cutremur. Orașul unde blocurile trebuie să aibă minimum trei etaje

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a spus că, dacă o clădire este construită respectându-se raportul între înălțime, structură și tipul solului, aceasta are o posibilitate minimă să se dărâme la un cutremur.

„Orice lucru material în lumea asta are o perioadă proprie fundamentală care se măsoară în secunde. Solul, în funcție de structura sa, are o anumită perioadă fundamentală în funcție de materialul care îl compune. Clădirea trebuie construită cu o perioadă fundamentală mai mare pentru a nu intra în rezonanță. Trebuie să eviți ca cele două valori, ale solului și ale clădirii, să fie egale. Dacă faci clădirea cu o perioadă fundamentală mai mică, riști să se dărâme un perete în timpul cutremurului, iar clădirea să devină mai flexibilă și să îi crească perioada fundamentală, intrând astfel în rezonanță cu cea a solului", a explicat Gheorghe Mărmureanu.

„Dacă, de exemplu, ai un sol foarte solid din rocă bazaltică, construcția trebuie să fie foarte flexibilă. Dacă și construcția e rigidă, intră în rezonanță rapid și se dărâmă. Am văzut la un moment dat că cineva voia să costruiască clădiri de locuințe din oțel în București și l-am sunat. Adică el nu știe că în '77, la Palatul Telefoanelor, care era din oțel, au zburat pereții. Odată ce ai pământ în stratul de sol, faci clădirea din beton ca să poți controla mai bine rezonanța. O clădire poate să aibă și 100 de etaje. Se poate construi și pe mlaștină dacă ai grijă de niște aspecte. Fiecare etaj are 0,1 secunde, perioadă fundamentală. Ai 100 etaje, ai zece secunde perioada fundamentală a clădirii", a mai explicat Mărmureanu.

„În Focșani, de exemplu, trebuie construite case înalte. Cele mici se dărâmă. La cutremurul din '86 singura clădire care a avut de suferit a fost clădirea teatrului. În '40 s-au dărâmat aproape toate pentru că erau de mică înălțime. Acolo este în sol o structură de roci dure și clădirile construite trebuie să fie flexibile, adică de la trei etaje în sus" - amintim că a zis Mărmureanu în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel