Arabia Saudită și China decid să se alinieze politic cu privire la toate aspectele, de la securitate la petrol
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
China și Arabia Saudită și-au exprimat vineri politici aliniate într-o serie de domenii, de la securitate la petrol, într-o declarație comună, adăugând că se vor sprijini reciproc, fără a se amesteca în afacerile interne ale celuilalt.  

Acordul vine în timpul vizitei în regat a președintelui chinez Xi Jinping și pe fondul legăturilor rupte dintre Statele Unite și ambele țări din cauza producției de petrol, a încălcărilor drepturilor omului și a altor probleme.

Declarația comună de aproape 4.000 de cuvinte a fost publicată de Agenția oficială de presă saudită (SPA). Cele două state și-au exprimat acordul cu privire la o serie de probleme globale ample, printre care energia, securitatea, programul nuclear al Iranului, criza din Yemen și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie CNN.

Riadul și Beijingul au fost dornici să sublinieze „importanța stabilității pe piețele petroliere mondiale”, menționând că Arabia Saudită este un exportator de încredere de țiței către partenerul său chinez. Ei și-au exprimat, de asemenea, hotărârea de a „dezvolta cooperarea și coordonarea în domeniile apărării”, precum și de a continua cooperarea în „combaterea terorismului și a finanțării acestuia”.

Declarația a afirmat că țările vor „continua să-și susțină cu fermitate interesele de bază, să se sprijine reciproc în menținerea suveranității și integrității teritoriale și să depună eforturi comune pentru a apăra principiul neamestecării în afacerile interne ale celeilalte”.

Această prevedere include imposibilitatea criticării reciproce în cazul politicilor interne, inclusiv în ceea ce privește aspectele legate de drepturile omului.

China și-a afirmat, de asemenea, „opoziția față de orice acțiuni care ar interfera în afacerile interne ale Regatului Arabiei Saudite”, fără a adăuga mai multe detalii.

Ambele țări au fost aspru criticate pentru „dosarele” lor în domeniul drepturilor omului, iar Washingtonul a restrâns anterior ceea ce a considerat drept o serie de încălcări și abuzuri ale drepturilor omului comise atât de China, cât și de Arabia Saudită.

În iunie, SUA au interzis toate bunurile produse în regiunea de vest a Chinei, Xinjiang, unde Departamentul de Stat estimează că, din 2017, până la două milioane de uiguri și membri ai altor grupuri etnice au fost închiși într-o rețea de lagăre, unde sunt supuși torturii, tratamentelor crude și inumane, cum ar fi abuzul fizic și sexual, munca forțată și unii dintre eu sunt uciși. Oficialii chinezi au negat în mod constant toate acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel