Data publicării:

Arabia Saudită, Panama și Spania intenționează să devină țări membre ASEAN (Asociația Asiei de Sud-Est)

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: English: Master Sgt. Jerry Morrison, U.S. Air Force, Public domain, via Wikimedia Commons
Sursa Foto: English: Master Sgt. Jerry Morrison, U.S. Air Force, Public domain, via Wikimedia Commons
Trei țări își exprimă interesul să devină parteneri ASEAN și să semneze Tratatul TAC.

Într-o conferință de presă recentă, Sidharto Suryodipuro, directorul de cooperare ASEAN a anunțat că trei țări și-au exprimat interesul de a semna Tratatul de prietenie și cooperare în Asia de Sud-Est (TAC) și de a deveni parteneri ai Asociației Asiei de Sud-Est. Națiunile (ASEAN). Aceste țări sunt Arabia Saudită, Panama și Spania, potrivit BNN Breaking.

Danemarca, Grecia, Țările de Jos, Oman, Qatar și Emiratele Arabe Unite au semnat în 2022 Tratatul TAC. În total, Tratatul a fost semnat de un număr de 51 de țări (Lista)

Membrii ASEAN

ASEAN este o organizație inter-guvernamentală care reunește zece țări din Asia de Sud-Est: Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam. Altfel spus, aproximativ 662 milioane de oameni, populația acestor zece țări, fac parte din ASEAN.

Cel mai mare succes al blocului din ultimii ani a fost promovarea integrării economice între membri. De asemenea, a ajutat la negocierea RCEP, cel mai mare acord de liber schimb din lume. 

Aderarea Ucrainei la TAC: o decizie critică pentru ASEAN

Cererea  Ucrainei  din iunie 2022 de a adera la Tratatul de prietenie și cooperare în Asia de Sud-Est (TAC) nu a fost prima de la Kiev. În 2018, ASEAN a ”întârziat” decizia de a accepta cererea de aderare a Kievului din cauza lipsei de consens. Aceasta a fost justificarea ASEAN pentru respingerea cererii Ucrainei, în loc de reconsiderarea cererii în viitor.

Potrivit publicației Fulcrum, ASEAN s-a confruntă cu presiuni fără precedent pentru a acorda Ucrainei statutul de Înaltă Parte Contractantă (HCP) la TAC, ca dovadă de sprijin.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus  în cererea sa că acceptarea de către ASEAN a aderării Ucrainei la TAC nu numai că va trimite un mesaj puternic de sprijin Kievului, ci va semnala și ”politica externă imparțială” a ASEAN lumii. 

Cu toate acestea Ucraina nu a fost acceptată deoarece.

Importanța TAC

TAC este un tratat care a fost semnat pentru prima dată în 1976 de către membrii fondatori ai ASEAN. Scopul principal al acestui tratat este de a stabili stabilitatea politică și de securitate în Asia de Sud-Est, precum și de a oferi un mecanism pașnic de soluționare a conflictelor.

TAC a fost modificat în 1987 pentru a permite aderarea țărilor din afara regiunii și a avut succes în promovarea păcii și stabilității în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel