Arabia Saudită. Lovitură de palat la Riad
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Prinţul moştenitor, Moqren, a fost înlăturat de regele Salman al Arabiei Saudite,  în locul acestuia fiind  numit unul dintre nepoţii săi şi a apropiat de tron unul dintre fii. Prin această mișcare, propriul clan preia puterea în detrimentul altor facţiuni ale dinastiei Saoud.

Este o premieră în istoria regatului când un prinţ moştenitor este înlăturat din funcţie. După trei luni de la ascensiunea la tronul Arabiei Saudite regele Salman a emis un decret care trasează succesiunea pentru deceniile viitoare prin care a înlocuit moştenitorul său la tron, prinţul Moqren, cu nepotul său, ministrul de Interne Mohammed ben Nayef, care era până acum al doilea în ordinea succesiunii. Vasta remaniere traduce o luptă între clanuri în sânul dinastiei Saoud şi întăreşte controlul aripii Soudairi asupra familiei regale, care pierduse din influenţă sub Abdallah, precizează romanialibera.ro.

Înainte de a proceda la aceste schimbări, Salman a avut grijă să înlăture din Riad Gardă Naţională, formată din membrii triburilor fidele familiei Saud, prezidată de prinţul Metheb ben Abdallah. Regele a ordonat Gărzii să se deplaseze la fontiera cu Yemenul, transformându-l pe Metheb din pretendent la tron, aşa cum dorea tatăl său, defunctul rege Abdallah, în simplu paznic de frontieră. De asemenea, regele a înlăturat şi ramura Faisal, mulţumind ministrului de Externe Saoud al-Faisal, în post de 40 de ani, pentru a-l înlocui cu un funcţionar, Abdel al-Jubair, ambasadorul saudit la Washington.

Citește și: Arabia Saudită, atacată în timpul vizitei lui Victor Ponta. Ce spune Chirieac

Prinţul Mohammed ben Nayef, 55 ani, a fost desemnat şi vice-premier şi îşi va păstra funcţia de ministru de Interne. Poziţia prinţului Moqren, 69 ani, cel mai tânăr dintre cei 35 de fii ai lui Abdel Aziz, fondatorul regatului saudit, părea de neînlocuit după ce, la 27 martie 2014, precedentul rege Abdallah îl numise viitor prinţ moştenitor, funcţie prezentată ca irevocabilă. „Nimeni nu poate schimba această decizie", afirma decretul. Ca atare, el devenise prinţ moştenitor după moartea regelui Abdallah, căruia i-a succedat la 23 ianuarie regele Salman ben Abdel Aziz, 79 ani. La o săptămână după întronizare, noul rege a procedat deja la o importantă remaniere guvernamentală, înlăturând în special doi din fiii fostului rege Abdallah. Atunci, l-a desemnat pe Mohammed ben Nayef viitor prinţ moştenitor, adică al doilea în ordinea succesiunii. Acum această poziţie este ocupată de unul din fiii regelui Salman, prinţul Mohammed ben Salman, 30 ani, care îşi păstrează funcţiile de ministru al Apărării şi de preşedinte al Consiliului economic şi de dezvoltare, un organ de coordonare creat de ­tatăl său.

Citește și: Premierul Ponta, primit de regele Arabiei Saudite - FOTO+VIDEO

Potrivit experţilor, nominalizarea prinţului Nayef ca moştenitor al tronului îl va ajuta pe noul rege să întărească puterea aripii Soudairi a familiei regale, care îşi pierduse influenţa sub Abdallah. 

Revenirea clanului Soudeiri

Ascensiunea la tron a lui Salman marchează revenirea la putere a unui clan puternic multă vreme în sânul cercului familiei regale Saoudi, cel al Soudeiri-lor, după numele celei de a şasea soţie a lui Abdelaziz, Hassa. Mama fondatorului regatului aparţinea, de asemenea, acestei familii influente. Această facţiune nu a mai avut influenţa pe care a avut-o în anii 1980 şi 1990, când controla principalele rotiţe ale statului saudit, cu excepţia funcţiei prinţului moştenitor şi cea de comandant al Gărzii Naţionale, deţinute de Abdallah. Dispariţiile succesive ale regelui Fahd, în 2005 (victimă în 1995 a unui grav accident de sănătate care a dus la regenţă), a lui Sultan, inamovibilul ministru al Apărării din 1962 până la moartea sa în octombrie 2011, apoi a lui Nayef, puternicul ministru de Interne la conducere din 1975 până în iunie 2012, au redus puterea acestei aripi dinastice.

Noul prinţ moştenitor

Mohammed ben Nayef, ministru de Interne numit prinţ moştenitor este un campion al luptei contra Al Qaeda şi a provocat slăbirea reţelei teroriste în regat. Este singurul membru al familiei regale saudite care a fost vizat direct de un atentat al Al Qaeda. Numirea îl face al doilea personaj în stat, în spatele noului rege Salman, unchiul său şi confirmă ascensiunea prinţilor din a doua generaţie – nepoţii regelui Abdelaziz, fondatorul regatului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel