Țara în care benzina e mai ieftină ca apa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Chiar dacă benzina este mai ieftină în România decât în alte țări europene, țara noastră se situează pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg.

Un galon de benzină premium costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de circa 22,5 euro. Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

În ceea ce priveşte preţul litrului de benzină, acesta se situează la 1,3 euro, scăzând cu 17% în ultimele şase luni în România, potrivit datelor Bloomberg.

Topul ţărilor cu cele mai mari preţuri la benzină este condus de Norvegia, unde un litru de benzină costă 1,96 de euro, fiind urmată de Turcia - 1,79 euro şi Hong Kong, cu 1,72 euro pe litru.

CITEȘTE ȘI: GPL pentru autoturisme, ieftinit

În Bulgaria, un litru pe benzină costă 1,19 euro, mai puţin decât în România, însă clasarea pe poziţia a şaptea în topul "suferinţei la pompă" este determinată de venitul mediu zilnic de 16,9 euro. Astfel, pentru cumpărarea unui litru de bezină, un bulgar plăteşte 7,07% din venitul dintr-o zi.

Preţul unui litru de benzină în Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind această sumă cu 4,25% din venitul mediu pe zi. Ungaria se află pe locul 16.

Venezuela ocupă ultima poziţie în ambele topuri, cu un preţ de 0,01 euro pe litru de benzină. Ultima dată când guvernul a încercat să reducă subvenţiile pentru benzină, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizează 61 de ţări. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel