Ar putea inteligența artificială să rezolve problema singurătății? Cercetătorii vorbesc despre viitoarele relații om-mașină
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un informatician spune că ar trebui să acceptăm relațiile om-mașină, dar alți experți sunt mai rezervați.

Este posibil ca Hollywood-ul să ne fi avertizat cu privire la pericolele relațiilor cu inteligența artificială, dar un cercetător în domeniul informaticii spune că s-ar putea să ratăm o revoluție dacă nu acceptăm aspectele pozitive pe care le pot oferi relațiile om-mașină.

Un profesor spune că ar trebui să fim deschiși la confortul pe care ni-l pot oferi roboții de chat.

Tony Prescott, profesor de robotică cognitivă la Universitatea din Sheffield, susține că AI are un rol important în prevenirea singurătății umane. La fel cum dezvoltăm legături semnificative cu animalele de companie și nu avem nicio reținere când cei mici se joacă cu păpuși, la fel ar trebui să fim deschiși la valoarea IA pentru adulți, spune el.

"Într-o epocă în care mulți oameni își descriu viața ca fiind singuratică, ar putea fi valoroasă compania AI ca formă de interacțiune socială reciprocă, stimulantă și personalizată", scrie Prescott într-o nouă carte, The Psychology of Artificial Intelligence.

"Singurătatea este legată de mai multe boli de inimă, demență, accidente vasculare cerebrale, depresie, anxietate și deces prematur. Compania IA ar putea ajuta la ruperea acestui ciclu"

Prescott consideră că AI ar putea deveni un instrument valoros pentru ca persoanele aflate în pragul izolării sociale să își perfecționeze abilitățile sociale, exersând conversații și alte interacțiuni. Exercițiile ar ajuta la consolidarea încrederii în sine, sugerează el, reducând astfel riscul ca oamenii să se retragă complet din societate.

"Singurătatea umană este adesea caracterizată de o spirală descendentă în care izolarea duce la scăderea stimei de sine, ceea ce descurajează interacțiunea ulterioară cu oamenii", scrie Prescott. "Ar putea exista modalități prin care compania IA ar putea ajuta la ruperea acestui ciclu prin susținerea sentimentelor de autoapreciere și prin contribuția la menținerea sau îmbunătățirea abilităților sociale. Dacă este așa, relațiile cu IA ar putea sprijini oamenii să găsească companie cu alți indivizi umani și artificiali".

Magnitudinea problemei singurătății a devenit clară în ultimii ani. În Regatul Unit, se știe că peste 7%, adică aproape patru milioane de persoane, se confruntă cu singurătatea cronică, ceea ce înseamnă că se simt singuri adesea sau întotdeauna. Potrivit unui studiu Harvard din 2021, mai mult de o treime dintre americani se simt "foarte singuri", iar unii dintre cei mai afectați sunt adulții tineri și mamele cu copii mici.

Efectele în lanț asupra bunăstării sunt, de asemenea, mai bine înțelese. Anul trecut, chirurgul general al SUA, Vivek Murthy, a descris o "epidemie de singurătate și de izolare" și impactul profund al acesteia asupra sănătății publice. Singurătatea este legată de mai multe boli de inimă, demență, accidente vasculare cerebrale, depresie, anxietate și deces prematur, cu un impact asupra mortalității echivalent cu fumatul a 15 țigări pe zi, a spus el. El a adăugat că, dacă nu se abordează această problemă, SUA "vor continua să se divizeze și să se împartă până când nu vom mai putea rezista ca o comunitate sau ca o țară".

Rezerve privind relația dintre om și mașină: "Trebuie să ne asigurăm că sunt morali și demni de încredere și că viața privată este protejată"

Dacă IA poate sau ar trebui să facă parte din soluție nu este o dezbatere nouă. Sherry Turkle, profesor de științe sociale la MIT, a avertizat că stabilirea de relații cu mașinile ar putea avea efecte negative și ar putea duce la reducerea numărului de relații umane sigure și satisfăcătoare.

Christina Victor, profesor de gerontologie și sănătate publică la Universitatea Brunel, are preocupări similare. "Mă îndoiesc că [IA] ar rezolva problema singurătății și aș pune la îndoială faptul că legăturile prin intermediul IA pot fi vreodată semnificative, deoarece legăturile noastre sociale sunt adesea încadrate de reciprocitate și oferă adulților în vârstă posibilitatea de a contribui, dar și de a primi", a spus ea.

Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie și medicină la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a declarat: "În momentul de față, toate dovezile arată că a avea un prieten uman apropiat este cea mai bună soluție pentru singurătate. Dar până când societatea nu va acorda prioritate legăturilor sociale, roboții reprezintă o soluție pentru milioanele de oameni care nu au prieteni."

"Trebuie să avem grijă să introducem reguli pentru a ne asigura că sunt morali și demni de încredere și că viața privată este protejată", a adăugat el.

Cercetătorii ar putea afla în curând dacă oamenii apelează la IA pentru companie. Firmele de tehnologie construiesc roboți de chat pentru a fi din ce în ce mai fluenți și mai receptivi la emoții. Săptămâna aceasta, s-a aflat că OpenAI i-a cerut actriței Scarlett Johansson să fie vocea celui mai recent chatbot al lor, GPT-4o, pentru a "ajuta consumatorii să se simtă confortabil". Scarlett Johansson a refuzat, dar chatbotul a fost lansat cu o voce similară. De atunci, OpenAI a suspendat opțiunea de voce "din respect pentru doamna Johansson", conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel