Aptitudinea pe care toți părinții ar trebui să le-o insufle copiilor lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Ba Phi)
Sursă foto: Pexels (Ba Phi)
Conform unor specialiști în dezvoltare pediatrică, alfabetizarea emoțională este o abilitate care le va face viața micuților mult mai simplă.

Emoțiile determină multe aspecte ale experienței umane, cum ar fi calitatea relațiilor cu prietenii și familia, a spus Marc Brackett, director al Centrului Yale pentru Inteligență Emoțională și profesor la Centrul de Studii pentru Copii din Yale. Acesta a vorbit despre alfabetizarea emoțională, o abilitate pe care copii o pot deprinde de la părinții lor, scrie CNN

”Cu toții avem nevoie de un vocabular pentru a ne descrie experiențele și sentimentele interioare. Fără asta nu putem comunica eficient, nu ne putem îndeplini nevoile și obține sprijinul de care avem nevoie pentru a prospera”, a spus el.

Alfabetizarea emoțională poate ajuta copiii să lucreze mai bine cu emoțiile negative, potrivit dr. Nerissa Bauer, medic pediatru comportamental din Indianapolis.

”Când copiii se comportă bizar sau au izbucniri comportamentale, este un semn că sunt răniți, au nevoie de ajutorul nostru, dar nu au instrumentele sau strategiile pentru a obține în mod eficient ajutorul de care au nevoie”, a spus Bauer.

Bunăstarea emoțională a copiilor, știrbită de pandemie

Dezvoltarea emoțională și bunăstarea copiilor necesită o atenție suplimentară în timpul pandemiei, a spus Tamsin Grimmer, consultant pentru primii ani de viață și asociat al Early Education, o organizație caritabilă din Marea Britanie care se concentrează pe îmbunătățirea educației timpurii. Copiii s-ar putea simți nesiguri sau pot prelua acele emoții de la membrii familiei lor, a spus aceasta. 

Când copiii și adolescenții învață cum să valorifice alfabetizarea emoțională, devin mai rezistenți și pot face față mai bine momentelor grele din viață, a adăugat Grimmer.

Părinții și îngrijitorii ar trebui să înceapă prin a-i ajuta pe copii să identifice emoțiile prezente, a spus Bauer, deoarece poate fi dificil pentru copii să facă o conexiune între fapte după ce acestea au trecut. Și nu este vorba doar despre când sunt supărați sau triști.

”Dacă copilul tău râde și zâmbește, poți spune: ”Uită-te la acel zâmbet! Ești atât de fericit!”, a spus Bauer.

Părinții primul exemplu de alfabetizare emoțională

Copiii sunt, de asemenea, observatori fervenți, așa că părinții și îngrijitorii ar trebui să exerseze și să demonstreze alfabetizarea emoțională, a spus Brackett. Ei pot spune ce emoție simt și de ce, cum ar fi ”mami se simte tristă pentru că...”, a explicat el. Pe parcursul zilei, începeți conversații cu copiii despre emoții, a spus Bauer. Acest lucru construiește convingerea că a vorbi despre emoții este normal și îi încurajează să le împărtășească.

Dacă vă uitați la televizor sau citiți o carte, discutați despre diferitele emoții pe care le simt personajele, a adăugat ea. Odată ce copiii își pot identifica emoțiile, ei pot începe să învețe cum să le proceseze într-un mod sănătos, a spus Brackett.

Bauer le-a recomandat părinților să-și învețe copiii metode de autocalmare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau joaca în aer liber.

Părinții și îngrijitorii pot, de asemenea, să împărtășească povești despre modul în care au gestionat situații specifice când au avut emoții negative, astfel încât copiii să aibă exemple despre ce să facă, a spus specialista. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel