Aproximativ 20.000 de secții de votare, în țară și diaspora, pentru prezidențiale, susține Toni Greblă (AEP)
Care este calendarul alegerilor prezidențiale, de la depunerea candidaturilor până la turul al doilea.
Citește și: BEC, decizie privind votul în străinătate la alegerile parlamentare 2024
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat, joi, că pentru alegerile prezidențiale vor fi deschise aproximativ 19.000 de secții de votare în țară și peste 900 în străinătate, menționând că, potrivit calendarului, candidaturile vor putea fi depuse până la 5 octombrie, iar campania electorală va începe în 25 octombrie.
De asemenea, Toni Greblă a mai spus că pentru alegerile prezidențiale din acest an vor fi doar candidați independenți, ai partidelor politice, ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, nu și ai alianțelor.
”Pentru alegerea președintelui României vor fi, în mod sigur, două tururi de scrutin, după cum arată sondajele de opinie și legislația română care, practic, face aproape imposibilă câștigarea alegerilor într-un singur tur de scrutin și vor fi deschise în țară aproximativ 19.000 de secții de votare, iar în străinătate peste 900 de secții de votare, aproape în același secții, foarte puține modificări vor fi, precum alegerile pentru Parlamentul European, care au fost desfășurate și în străinătate”, a afirmat Greblă, la o conferință de presă.
Șeful AEP a afirmat, că verificărilor pe care le-a făcut miercuri, sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot în România.
”Vom tipări pentru alegerile prezidențiale numărul de alegători care va fi în Registrul Electoral permanent în săptămâna dinaintea alegerilor, adică aproximativ 18 milioane de alegători plus 10 la sută, iar în străinătate, dacă ne referim la scrutinul din 2019, vom avea aproximativ 5 milioane de buletine de vot”, a mai spus Greblă.
Care este calendarul alegerilor prezidențiale
Totodată, Toni Greblă a precizat că până data de 5 octombrie, ora 24,00, se vor depune candidaturile pentru președintele României la Biroul Electoral Central, însoțite de semnul electoral.
”Candidaturile pentru președintele României se depun toate la Biroul Electoral Central și vor fi însoțite de semnul electoral al competitorului politic respectiv (...), 5 octombrie fiind ultima zi”, a mai spus el.
Greblă a menționat că până pe 8 octombrie vor putea fi formulate contestații la Curtea Constituțională.
”Ca noutate, pentru acest an, nu s-au depus documente pentru a candida ca alianță politică sau electorală, nici pentru președintele României, nici pentru parlamentare. Deci, vom avea, în ce privește pe președintele României, numai candidați independenți sau candidați ai partidelor politice, ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale”, a adăugat Greblă.
Pe 25 octombrie începe campania electorală pentru alegerea președintelui României, a mai spus el.
În privința românilor cu drept de vot care se află în străinătate, Greblă a precizat că pe 24 septembrie este ultima zi în care aceștia își pot anunța intenția de vot la secția de votare, iar la 10 octombrie cei care vor să voteze prin corespondență.
Greblă a precizat că înscrierea în listele permanente în străinătate nu este obligatorie, dar este de dorit, menționând că acest demers nu condiționează exercitarea dreptului de vot.
”De ce este bine ca cetățenii să își manifeste intenția de fi înscriși în listele permanente pentru străinătate? Pentru ca misiunile diplomatice și consulare ale României să poată să propună înființarea unor secții de votare acolo unde sunt înscriși mai mult de 100 de alegători, altfel este greu pentru MAE să știe unde pot să deschidă secții de votare. (...) Înscrierea în aceste liste permanente nu este obligatorie, dar este de dorit. Faptul că un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate nu s-a înregistrat pentru votul la secție, la o anumită secție de votare, nu împiedică ca acesta, în ziua votului, să voteze oriunde s-ar afla”, a explicat șeful AEP.
Greblă a precizat că toți cetățenii români cu domiciliul în țară care se vor afla în acele zile în străinătate pot vota oriunde, la oricare secție de vot din străinătate, cu condiția să prezinte acolo un document de identitate valabil, eliberat de autoritățile statului român.
El a mai spus că pe 28 septembrie se va definitiva și aproba lista cu adresele secțiilor de votare din străinătate și va fi publicată pe site-ul ambasadelor, oficiilor diplomatice și consulare, al Biroului Electoral Central, al Autorității Electorale Permanente.
Greblă a mai precizat că, de asemenea, referitor la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care își manifestă voința de a vota prin corespondență, că aceștia, dacă renunță la acest drept, pot să voteze la o secție de votare din străinătate sau din țară.
”Până astăzi de dimineață și-au exprimat dorința de a vota prin corespondență aproximativ 4.000 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Mai au o perioadă foarte scurtă în care pot să-și exercite acest drept”, a mai spus el, citat de Agerpres.
Alegerile prezidențiale se desfășoară în 24 noiembrie, primul tur de scrutin și 8 decembrie, cel de-al doilea tur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News