Data actualizării:
Data publicării:

Aproape toată UE avertizează Israelul să nu atace Rafah: Peste un milion de oameni s-au dus acolo pentru că așa le-a spus IDF. Ei nu pot dispărea pur și simplu

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, despre solicitarea Uniunii Europene.

Update: Uniunea Europeană a avertizat luni Israelul să nu lanseze o ofensivă în Rafah, despre care miniștrii de Externe ai blocului au spus că ar crea un dezastru pentru cei aproximativ 1,5 milioane de refugiați înghesuiți în orașul de la marginea sudică a Fâșiei Gaza.

”Un atac asupra Rafah ar fi absolut catastrofal... ar fi de neconceput”, a declarat ministrul irlandez de Externe, Micheal Martin, înainte de o reuniune cu miniștrii de Externe din cele 27 de state membre ale UE la Bruxelles.

După încheierea discuțiilor, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al blocului, a declarat că 26 dintre cele 27 de țări ale UE au convenit asupra unei declarații prin care se avertizează împotriva oricărui atac asupra Rafah și se solicită ”o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului, la eliberarea necondiționată a ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.

Israelul se pregătește să organizeze o invazie terestră a celui mai sudic oraș din Gaza, pe care l-a numit ultimul bastion al controlului Hamas după aproape cinci luni de lupte. Israelul îi acuză pe luptătorii Hamas că se ascund printre civili, lucru pe care gruparea militantă îl neagă, și afirmă că au fost luate ”măsuri extraordinare” pentru a evita victimele civile.

Însă Borrell a declarat că ar fi imposibil să se prevină moartea civililor.

”Trebuie să continuăm să punem presiune asupra Israelului pentru a-i face să înțeleagă că sunt atât de mulți oameni pe străzile din Rafah, încât va fi imposibil să se evite victimele civile. Acest lucru, cu siguranță, va fi împotriva respectării dreptului umanitar”, a spus el.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut, de asemenea, Israelului să respecte dreptul umanitar, dar a declarat că Israelul are ”dreptul la autoapărare”, deoarece este clar că luptătorii Hamas operează în continuare din Rafah.

”Cel mai important lucru ar fi ca Hamas să depună armele”, a spus ea, repetând totodată apelul pentru o ”încetare a focului umanitară”.

”Peste un milion de oameni s-au dus în sudul Gaza pentru că așa le-a spus IDF. Ei nu pot dispărea pur și simplu în cer”, a mai precizat Annalena Baerbock.

Știre inițială: 26 dintre cele 27 de țări ale UE solicită ”o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului” în Gaza, a declarat luni Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, în fața presei.

Borrell a adăugat că cele 26 au convenit să ”solicite o pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare durabilă a focului, la eliberarea necondiționată a ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.

Borrell nu a precizat ce țară din UE nu a fost de acord cu declarația, dar diplomații spun că Ungaria a blocat o declarație similară în urmă cu câteva zile, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel