Aproape pe întreg teritoriul Ucrainei s-a dat, luni, alarma aeriană / Update: Explozii la Kiev
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Aproape pe întreg teritoriul Ucrainei s-a dat, luni, alarma aeriană
Aproape pe întreg teritoriul Ucrainei s-a dat, luni, alarma aeriană
Aproape pe întreg teritoriul Ucrainei în această dimineaţă s-a dat alarma aeriană, transmite TASS, preluată de Rosbalt. 

Update - Mai multe explozii au fost auzite la Kiev

O serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, potrivit unor martori din oraş citaţi de Reuters şi unor jurnalişti ai France Presse, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete. Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu rachete asupra Ucrainei după ce a dat vina pe Kiev pentru explozia ce a deteriorat Podul Crimeei. Luni dimineaţă putea fi văzut fum ridicându-se deasupra Kievului după cel puţin zece explozii, au spus martorii citaţi de AFP.

De asemenea, curentul electric, precum şi reţelele de telefonie mobilă au căzut în anumite părţi ale oraşului. Jurnalişti de la France Presse au anunţat de asemenea că cel puţin cinci explozii au fost auzite în capitala Ucrainei între orele 8.00 şi 8.20 (6.00 şi 6.20 GMT). Capitala fusese deja lovită pe 10 şi 17 octombrie, mai ales de drone ruseşti de fabricaţie iraniană. Ihor Terekhov, primarul Harkovului, a declarat că oraşul a fost lovit de două rachete care au vizat 'o istalaţie a infrastructurii critice'.

Au fost semnalate explozii şi în oraşele Zaporojie şi Cerkasî. 'Perdanţii ruşi continuă să ducă război împotriva infrastructurii civile', a scris Andri Ermak, şeful de cabinet aş preşedintelui Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Aceste ultime bombardamente asupra Kievului au loc la trei zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea despre care Moscova a spus că a fost comis de Ucraina cu ajutorul Londrei

Știrea inițială

Sirena sună în regiunile Kiev, Jitomir, Vinniţa, Cerkassî, Kirovograd, Nikolaev, Cernigov, Poltava, Harkov, Dnepropetrovsk, Sumî, Odesa, în zonele controlate de Kiev din republica populară autoproclamată Doneţk şi regiunea Zaporojjie. 

Anterior se comunicase despre o alarmă aeriană la Kiev. "Atenţie! La Kiev este declarată alarmă aeriană!"- se arată în comunicatul administraţiei de la Kiev. Cetăţenilor li se cere să meargă urgent la adăposturi, cnform Rador.

 

Dmitri Peskov, despre negocierile privind Ucraina: Votul decisiv aparţine Washingtonului

Negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfăşoare în primul rând cu Washingtonul, spune Dmitri Peskov.

Negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfăşoare în primul rând cu Washingtonul, deoarece Kievul acţionează "la instrucţiunile din exterior", consideră secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

"Evident, votul decisiv aparţine Washingtonului. Este imposibil să vorbim despre anumite lucruri, de exemplu, cu Kievul" - a declarat reprezentantul Kremlinului, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin,în emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin", de la canalul de televiziune "Rossia-1", scrie Rador, citând TASS.

Dmitri Peskov a explicat că "la Kiev există un preşedinte, preşedintele legal al Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, şi se poate ajunge la unele acorduri cu el, ţinând cont de experienţa din martie, dar aceste acorduri nu valorează nimic, deoarece prin ordine din exterior acestea pot fi anulate imediat".

Amintim că Rusia şi Ucraina au purtat negocieri în luna martie. Aşa cum a subliniat, anterior, Dmitri Peskov, textul acordurilor era pregătit atunci, un echilibru foarte dificil a fost atins, dar apoi, brusc, partea ucraineană a ieşit de pe radar, şi-a anunţat refuzul de a continua negocierile. Partea rusă a atras atenţia asupra faptului că acest lucru s-a întâmplat, în mod clar, la instrucţiunile de la Washington. 

Preşedintele Federaţiei Ruse a subliniat că poziţia Ucrainei cu privire la negocierile cu Rusia s-a schimbat în momentul în care trupele ruse s-au retras de la Kiev. De asemenea, la 4 octombrie, Zelenski a pus în aplicare decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare privind imposibilitatea purtării negocierilor cu Putin. Vezi știrea aici!

Citește și:

Ucraina va lansa ofensiva asupra Crimeii, dar din 2023, anunță Ministerul Apărării

Ucrainienii sunt siguri că anul viitor vor putea lansa ofensiva asupra Crimeii ocupate de ruși.

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, susţine că ofensiva Forţelor Armate ale Ucrainei asupra Crimeii ocupate de Rusia va avea loc anul viitor - potrivit unui interviu acordat pentru portalul The Drive, potrivit Rador.

Aceasta este prognoza pe care şeful GUR a făcut-o când a fost întrebat când ar putea luptătorii ucraineni să lanseze o ofensivă asupra Crimeii şi cât timp va dura recuperarea peninsulei. "Se va întâmpla doar pe cale militară. Şi va avea loc anul viitor" - a răspuns Kirilo Budanov. Cu toate acestea, oficialul a refuzat să menţioneze o perioadă exactă pentru desfăşurarea unei astfel de operaţiuni. "Mă abţin să fac asta, scuze" - a răspuns Budanov.

Rusia susţine că britanicii sunt cei care au avariat gazoductele Nord Stream. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel