Data publicării:

Aproape jumătate din țările Commonwealth-ului nu îl vor pe Regele Charles

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Foreign and Commonwealth Office, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Sursa foto: Foreign and Commonwealth Office, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Charles al III-lea este pe cale să fie încoronat oficial noul Rege al Angliei. Însă nu toată lumea se bucură de această veste: se pare că aproape jumătate dintre națiunile asupra cărora va domni el ar dori să scape de monarhie.

Într-adevăr, Regele Angliei nu este doar suveranul Regatului Unit și șeful Bisericii Anglicane, ci și șeful statului a 14 tărâmuri ale Commonwealth-ului. Dintre aceștia, șase ar dori să abandoneze Coroana pentru a deveni republici de sine stătătoare.

Aproape jumătate din tărâmurile Regelui – inclusiv Canada și Australia – ar vota pentru a deveni republici dacă mâine ar avea loc un referendum, a constatat un sondaj bombă.

După cum relatează Daily Mail, conform sondajului realizat de Lord Ashcroft, Canada, Australia, Bahamas, Jamaica, Insulele Solomon, Antigua și Barbuda ar vota cu toții în favoarea devenirii unei republici dacă mâine ar avea loc un referendum.

Restul țărilor din sistemul politic și-ar dori totuși să rămână monarhii constituționale, națiunea cel mai puternic legată de ideea de a avea un rege (sau o regină), fiind micuța insulă din Pacific, Tuvalu. Țara, cu o populație de 11.000 de locuitori și o suprafață de doar 26 km pătrați, ar vota cu 71% la 26% în favoarea menținerii unei monarhii constituționale. În Anglia procentul este de 57% pentru monarhie și 22% împotrivă. 

După cum presupune Lordul Ashcroft, în timp ce acasă ”instituția pare în siguranță deocamdată”, privind în străinătate ”imaginea este mult mai diversă”.

Sondajul său a constatat:

- Motivele pentru renunțarea la monarhie sunt variate, țările din Caraibe citând colonialismul, în timp ce alții văd monarhia ca fiind învechită și nu mai este relevantă;

- Majoritatea celor care doresc o republică cred că aceasta le-ar ”aduce beneficii reale, practice”;

- Canada este printre cele patru țări care susțin că monarhia este o ”instituție rasistă și colonialistă și nu ar trebui să avem nimic de-a face cu aceasta”;

- În aproape fiecare țară, majoritatea oamenilor au spus ”într-o lume ideală nu am avea monarhia, dar sunt lucruri mai importante de care trebuie să ne confruntăm”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel