Data publicării:

Aproape 500 000 de români trebuie să-și schimbe permisul de conducere în următoarele luni. Poliția Română, apel la cei vizați

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

 Peste 450.000 de permise de conducere, emise la nivel naţional în urmă cu 10 de ani, vor expira în perioada decembrie 2022 - februarie 2023, relevă o analiză a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

"Având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbare, facem apel la posesorii de permise de conducere aflaţi în această situaţie să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilităţii administrative, prin efectuarea programărilor online pe site-ul www.drpciv.ro, achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, reţeaua de staţii SelfPay, online - ghişeul.ro sau drpciv.ro secţiunea servicii online - plăţi, mandat poştal etc.), pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere (act de identitate valabil - original, fişa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, dovada efectuării plăţii taxei) şi prezentarea la sediu conform programării", precizează Ministerul Afacerilor Interne.

Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.

Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat la Poştei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5 - 15 zile).

Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă se află acea adresă.

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secţiunea servicii online - emitere permis/emitere certificat, menţionează MAI. 

Cum verifici "punctele de circulație" din cazierul rutier. Orice șofer va putea să și-l acceseze online. Proiect de lege

Senatorul USR Claudiu Mureşan anunţă că a depus o iniţiativă legislativă care să permită accesul şoferilor la istoricul propriilor sancţiuni primite în trafic.

"Cazierul rutier se va genera instant, în format online, fără a mai fi necesare termene de aşteptare şi deplasări la secţiile de poliţie. Acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor. Fără birocraţie inutilă. Poliţia Rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto, dar şoferii nu au acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare", scrie senatorul USR, pe Facebook.

Potrivit acestuia, posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este "absolut necesară", în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.

"În prezent, istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se eliberează numai la cerere, depusă la sediul serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii", reiese din expunerea de motive.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat online, prevede proiectul. Certificatul privind istoricul sancţiunilor referitoare la regimul circulaţiei pe drumurile publice ar urma să se genereze la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel