Data publicării:
Update: Examenul s-a terminat / Aproape 3500 de candidaţi, la admiterea UMF Carol Davila
Un număr record de candidaţi - 3.497 - participă, duminică, la concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti.
UPDATE: Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti s-a desfăşurat fără incidente care să creeze disconfort viitorilor studenţi, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, rectorul Viorel Jinga.
"Totul a mers fluent, au intrat la timp candidaţii şi nu a fost nicio problemă care să le creeze disconfort înainte de examen. (...) În acest an lucrurile s-au desfăşurat absolut normal", a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.
El a precizat că şi la sesiunea de admitere din acest an concurenţa a fost mare, la examen înscriindu-se cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 mai mulţi faţă de anul precedent.
"În Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti concurenţa a fost, din nou, şi mai mare ca anul trecut, s-au înscris cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 faţă de anul anterior. La Medicină, pe cele 718 locuri s-au înscris 2.405 candidaţi; la Stomatologie, pe 250 de locuri s-au înscris 552 de candidaţi; concurenţă foarte mare şi la Asistenţă medicală, sunt aproape trei pe loc, ceea ce ne determină ca după ce vom avea evaluarea ARACIS din acest an să cerem creşterea numărului de locuri, pentru că e bine ca asistentele medicale să fie pregătite într-un mediu universitar", a spus rectorul UMF.
La Farmacie, concurenţa este în continuare mică, aşa cum a fost şi în 2021, şi acest domeniu ar trebui să aibă o popularizare mai mare, a adăugat el.
Examenul a constat într-un test grilă, cu 100 de întrebări, şi s-au păstrat problemele de Fizică şi Chimie.
"Am menţinut şi Fizica, şi Chimia, deşi alte universităţi din ţară au mai scos Fizica. Este foarte important ca acei viitori studenţi care au făcut Fizică şi chiar sunt olimpici - la nivel nu naţional, dar la nivel judeţean -, sunt foarte bine pregătiţi, şi am avut ulterior o evoluţie formidabilă la aceştia care au avut Fizică la admitere. Suntem conservatori, vom păstra atât Biologia, Fizica şi Chimia şi pentru admiterile de anul viitor", a mai declarat rectorul UMF.
Primii 50 de studenţi vor primi manuale gratuite.
"De asemenea, sunt 24 de olimpici care vor intra fără examen şi sunt 23 de candidaţi care au media 10 la bacalaureat şi cărora le urăm să obţină acelaşi 10 şi la acest examen de admitere", a arătat Jinga.
Taxa la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" va rămâne în continuare 15.000 de lei.
"Anul trecut am crescut taxa la 15.000 de lei, dar o păstrăm la 15.000 de lei. Am luat această sumă deoarece de la bugetul de stat primim pentru un student puţin mai mult, 15.500, deci este bine să fie apropiată taxa pe care o cerem studenţilor de ceea ce oferă alocaţia bugetară la Ministerul Educaţiei. (...) Este la Medicină şi la Stomatologie. La Farmacie este 10.000 de lei, iar FMAM, la acele secţii care au trei ani de studiu, este 8.000 de lei", a mai spus rectorul UMF.
Viorel Jinga a subliniat că banii din taxe vor fi folosiţi şi pentru renovarea şi dezvoltarea universităţii.
"Noi încercăm să investim acum şi în clădiri, stăm foarte prost la numărul mare de studenţi cu baza de clădiri. Am cumpărat de curând o clădire în centrul Capitalei pentru centrul de simulare, o clădire de cinci etaje, care este din 2004. De asemenea, încercăm să găsim şi alte săli pe care să le închiriem, deci avem bani pe care să-i investim. Facultatea de Medicină, Palatul Facultăţii, va fi renovat şi am luat un împrumut de 24 milioane de euro şi 24 de milioane trebuie să investim noi, alături de această sumă de la BEI, pentru clădirea Palatul Facultăţii şi pentru un centru de cercetare pe care-l facem în curtea facultăţii. Avem aprobat prin HG un institut de genomică, aşteptăm bani europeni, dar s-ar putea să fie nevoie să investim şi noi bani, deci încercăm să dezvoltăm baza materială, didactică şi atunci într-adevăr banii pe care-i primim din taxe ne ajută foarte mult", a explicat Jinga.
La finalul conferinţei de presă, directorul general al Romexpo, Mihai Costriş, a primit din partea rectorului UMF, Viorel Jinga, o diplomă de onoare.
'De trei ani organizăm la Romexpo examenul de admitere şi de doi ani rezidenţiatul', a mai spus Jinga, citat de Agerpres.
- ştirea iniţială -
UMF "Carol Davila" a scos la concurs 1.623 de locuri: 1.245 finanţate de la bugetul de stat şi 378 cu taxă.
Pentru cele 718 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.405 candidaţi (faţă de 2.337 candidaţi în 2021), pentru Facultatea de Medicină Dentară - 552 de candidaţi/215 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie 115 de candidaţi/120 de locuri, iar pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (4 sau 3 ani de studiu) - 425 de candidaţi/192 de locuri, dintre care Asistenţă Medicală Generală - 268, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală - 70, Tehnică dentară - 87.
Concursul se desfăşoară în mai multe spaţii din Capitală. Candidaţii înscrişi pentru ocuparea locurilor scoase la concurs la Facultăţile de Medicină şi Medicină dentară susţin concursul de admitere în spaţiile special amenajate din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilioanele B1 şi B2), iar pentru Facultatea de Farmacie şi FMAM, organizatorii le-au pus la dispoziţie candidaţilor spaţiile din cadrul Facultăţii de Farmacie, respectiv din Palatul Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
"Pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul universităţii noastre asistăm şi anul acesta la un nou record în ceea ce priveşte numărul candidaţilor înscrişi, 3.497 de absolvenţi de liceu, cu 70 mai mulţi în comparaţie cu cei care au concurat anul trecut şi cu 171 în plus faţă de numărul celor înscrişi la ediţia din 2020, fapt care ne arată un interes amplificat şi continuu al tinerilor faţă de profesia de medic", a declarat rectorul Viorel Jinga, citat într-un comunicat al UMF "Carol Davila".
El a precizat că, anul acesta, 24 de olimpici au ales să studieze medicina, ei fiind admişi fără concurs conform normelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Totodată, la concursul de admitere s-au înscris 23 de candidaţi care au obţinut media 10 la Bacalaureat, scrie Agerpres.
Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF ”Carol Davila”: Am păstrat poziția de top din 2021
Universitatea de Medicină și Farmacie ” Carol Davila” din București își păstrează poziția în ierarhia unuia dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților – TOP Shanghai , poziție pe care a fost plasată și anul trecut. (https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2022/RS0401).
Astfel, dacă în 2020 UMF ” Carol Davila” s-a poziționat în intervalul 151-200 în domeniul ”Medical Sciences”, pe subiectul ”Clinical Medicine”, urcând anul trecut în intervalul 101-150, anul acesta , prestigiosul TOP Shanghai îi atribuie același interval (101-150 ) al înaltei performațe academice internaționale, pe același domeniu și subiect.
“Plasarea, și anul acesta, a Universității noastre în acest prestigios Top internațional și pe o poziție similară cu cea ocupată în 2021, se datorează exclusiv comunității academice de la Carol Davila care demonstrează încă odată că rămâne un pilon important în planul cercetării științifice medicale internaționale. Am convingerea că , prin efortul susținut al întregului colectiv universitar, UMF Carol Davila va reuși, anul viitor, o plasare superioară în acest prestigios clasament internațional. Și cu această ocazie, țin să aduc sincere mulțumiri tuturor cadrelor didactice, cât și studenților UMFCD”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie ” Carol Davila” din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News