Data publicării:

Aproape 300 de ruși care au depus flori pentru Navalnîi, reținuți 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Cel puțin 273 de persoane au fost reținute în 32 de orașe din Rusia după ce au ieșit în stradă la manifestații pro Alexei Navalnîi, potrivit ONG-ului OVD-Info, citat de Reuters. 

Este cel mai mare val de arestări politice din Rusia din septembrie 2022, atunci când peste 1.300 de persoane au fost arestate la demonstrații împotriva unei „mobilizări parțiale” a rezerviștilor pentru campania militară din Ucraina.

Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, a murit vineri după ce "ar fi ieșit" o plimbare în colonia-penitenciar arctică „Polar Wolf”, unde ispășea o pedeapsă de 30 de ani, au declarat reprezentanți ai serviciului penitenciar.

OVD-Info, un ONG care raportează despre libertatea de întrunire în Rusia, arată că numărul cel mai mare de arestări a avut loc în Sankt Petersburg și Moscova, unde mișcarea lui Navalnîi a fost în mod tradițional puternică, cu 59 și, respectiv, 47 de reținuți. 

Susținătorii lui Navalnîi, săltați din stradă

Filmări obținute de Reuters sâmbătă la Sankt Petersburg arată o adunare de zeci de oameni lângă un monument închinat victimelor represiunii. Protestatarii au depus flori și lumânări, în timp ce unii au cântat imnuri, alții s-au îmbrățișat, vărsând lacrimi.

„Mi-a părut foarte rău pentru el și pentru țara noastră”, a spus o femeie de 83 de ani care a participat la priveghi și a refuzat să-și dea numele. "Mi-e frică."

Un reporter Reuters aflat la fața locului a spus că aproximativ 30 de persoane au fost arestate la scurt timp după terminarea ceremoniei.

OVD-Info a raportat, de asemenea, arestări individuale în orașe mai mici din Rusia, de la orașul de graniță Belgorod, până la Vorkuta, un avanpost minier arctic, cândva centru al lagărelor de muncă din gulag din perioada Stalin. .

Imagini filmate de Reuters la Moscova au arătat că forțele de ordine strâng oameni la pământ în zăpadă, aproape de un loc în care cei îndoliați au lăsat flori și mesaje în sprijinul lui Navâlnîi. 

„În fiecare secție de poliție ar putea fi mai mulți deținuți decât în listele publice”, arată OVD-Info. „Publicăm doar numele acelor persoane despre care avem cunoștințe de încredere și ale căror nume le putem publica”.

Reuters nu a putut confirma numărul arestaților. Poliția a refuzat să comenteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel