Apple, Meta și Google sunt investigate de UE în temeiul unor noi legi menite să le limiteze puterea de piață
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Apple, Meta și compania mamă a Google sunt investigate de Uniunea Europeană în temeiul unor noi legi menite să limiteze puterea de piață a giganților mondiali din domeniul tehnologiei.  

Legea privind piețele digitale (Digital Markets Act - DMA) a intrat în vigoare la începutul lunii martie și urmărește să combată comportamentul de "gatekeeping" al giganților din domeniul tehnologiei.

În cazul în care companiile sunt găsite vinovate de nerespectarea normelor, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală.

Conform noilor norme, companiile trebuie să permită dezvoltatorilor de aplicații să direcționeze utilizatorii către produse din afara propriilor platforme, fără costuri suplimentare.

De asemenea, platformele care clasifică rezultatele căutărilor trebuie să trateze toate listările în mod echitabil și într-un mod care să nu discrimineze serviciile oferite de terți.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, s-a declarat îngrijorată de faptul că Apple și Alphabet, care deține Google, au impus restricții care au îngreunat sarcina dezvoltatorilor de a promova servicii ale altor companii pe Google sau în magazinul de aplicații.

Comisia analizează rezultatele căutărilor pentru servicii precum Google Shopping și Google Flights.

Autoritățile de reglementare analizează, de asemenea, dacă Apple permite utilizatorilor să dezinstaleze cu ușurință aplicații și să schimbe setările implicite, browserele și motoarele de căutare pe sistemele sale de operare iOS.

Investigația este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri drastice împotriva giganților din domeniul tehnologiei

Principala problemă a Comisiei cu Meta, proprietarul Facebook, Whatsapp și Instagram, se referă la noul model de abonament "cu plată sau cu consimțământ" al firmei pentru utilizatorii din UE și la faptul dacă acesta respectă noua cerință privind utilizarea datelor cu caracter personal.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat că se poartă discuții cu companiile de luni de zile.

"Putem vedea deja schimbări pe piață", a spus acesta.

"Dar nu suntem convinși că soluțiile propuse de Alphabet, Apple și Meta respectă obligațiile lor pentru un spațiu digital mai echitabil și mai deschis pentru cetățenii și întreprinderile europene. În cazul în care investigația noastră va concluziona că nu există o neconformitate deplină cu DMA, companiile ar putea fi sancționate cu amenzi mari", mai spune Breton.

Investigația este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri drastice împotriva giganților din domeniul tehnologiei, care se luptă din ce în ce mai mult cu autoritățile de reglementare în legătură cu preocupările de anticoncurență și de utilizarea datelor cu caracter personal, în special în Europa.

Un purtător de cuvânt al Apple a declarat că este încrezător că respectă DMA și că va colabora cu Comisia Europeană în cadrul investigației sale.

Google, care a adus modificări semnificative serviciilor sale, a declarat că va "continua să își apere abordarea" în următoarele luni.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea lucrează pentru a se conforma normelor UE, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel