Apple datorează reclamanților săi din America suma de 500 de milioane de dolari. Gigantul tech este acuzat că a încetinit intenționat anumite modele Iphone
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Apple a început să facă plăți către proprietarii americani ai anumitor modele de iPhone, în urma reclamațiilor privind încetinirea intenționată a telefoanelor.  

Reclamanților li se datorează aproximativ 92 de dolari (72 de lire sterline) pentru fiecare model afectat deținut, ca parte a unei plăți totale maxime de 500 de milioane de dolari (394 de milioane de lire sterline).

Suma se aplică doar proprietarilor din SUA și acoperă iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus și SE dacă au rulat iOS 10.2.1 sau o versiune ulterioară înainte de 21 decembrie 2017 - împreună cu iPhone 7 sau 7 Plus cu iOS 11.2.

Această decizie survine în timp ce proprietarii britanici așteaptă evoluția unui proces similar împotriva Apple, care a fost aprobat în noiembrie anul trecut.

În 2020, Apple acceptase să soluționeze un proces intentat în 2017, care acuza firma că încetinește intenționat telefoanele în timp - deși nu a recunoscut acest lucru.

Potrivit site-ului web, plățile către reclamanții americani eligibili sunt așteptate în cursul acestei luni, iar unii dintre ei au raportat deja că au primit o rambursare. Totodată, se pare că această problemă își face resimțită prezența și în Marea Britanie.

Ce înseamnă asta pentru Marea Britanie?

Cazul din Marea Britanie, intentat de Justin Gutmann, a fost admis în instanță la începutul lunii noiembrie a anului trecut.

Gutmann susține că gigantul tehnologic a înșelat până la 25 de milioane de clienți prin "încetinirea" dispozitivelor lor fără ca aceștia să știe.

Procesul susține că a făcut acest lucru prin intermediul unor actualizări de software care, în timp, au diminuat performanțele telefoanelor mai vechi.

Printre modelele ce ar fi afectate se numără iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7 și 7 Plus.

Gutmann a acuzat Apple că își exploatează poziția dominantă pe piața din Marea Britanie, forțând efectiv oamenii să plătească pentru baterii de schimb sau pentru telefoane complet noi.

Apple a recunoscut anterior că încetinește performanța iPhone-urilor mai vechi cu baterii slăbite, dar a spus că acest lucru este necesar pentru a le proteja componentele.

Gutman solicită despăgubiri de până la 1,6 miliarde de lire sterline, cu un interval mediu de 853 de milioane de lire sterline.

De asemenea, Apple a plătit anterior 113 milioane de dolari (93 milioane de lire sterline) pentru a soluționa un caz similar în Arizona și 500 milioane de dolari (413 milioane de lire sterline) pentru a soluționa un alt caz în California, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel