Apple a păstrat un monopol ilegal asupra smartphone-urilor, susține Departamentul de Justiție al SUA într-un proces
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Departamentul de Justiție al SUA a lansat un proces împotriva Apple, acuzând gigantul tehnologic că menține un monopol ilegal asupra smartphone-urilor.  

Apple, cu sediul în California, "și-a întărit controlul pe piața smartphone-urilor... nu prin îmbunătățirea produselor, ci prin menținerea unei strangulări a concurenței - blocându-și clienții în iPhone, în timp ce își blochează concurenții în afara pieței", a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco.

Departamentul a declarat că Apple a făcut mai dificilă funcționarea fără probleme a aplicațiilor de mesagerie și a ceasurilor inteligente concurente pe telefoanele sale, pur și simplu pentru a putea ține concurenții la distanță.

Au existat acuzații similare în legătură cu super-aplicațiile, aplicațiile de jocuri de tip cloud stream și portofelele digitale.

Președintele Joe Biden a cerut Departamentului de Justiție și Comisiei Federale pentru Comerț să aplice cu fermitate legile antitrust.

Ce a spus Apple?

Apple a declarat că procesul este "greșit din punct de vedere al faptelor și al legii" și că se va apăra viguros împotriva acestuia.

"Acest proces amenință ceea ce suntem și principiile care diferențiază produsele Apple pe piețele extrem de competitive", spune gigantul tech.

"Dacă ar avea succes, ar împiedica capacitatea noastră de a crea tipul de tehnologie pe care oamenii îl așteaptă de la Apple - în care se intersectează hardware, software și servicii", a declarat compania.

Procurorul general Merrick Garland a descris comportamentul companiei drept "un comportament de excludere, anticoncurențial, care dăunează atât consumatorilor, cât și dezvoltatorilor".

Garland a spus: "Monopolurile precum cel al Apple amenință piețele libere și echitabile pe care se bazează economia noastră. Acestea înăbușă inovația, afectează producătorii și lucrătorii și cresc costurile pentru consumatori. Dacă nu va fi contestată, Apple nu va face decât să continue să își consolideze monopolul asupra smartphone-urilor. Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, venitul net al Apple depășește PIB-ul individual a peste 100 de țări și atribuie o mare parte din acest lucru succesului iPhone".

Apple deține o cotă de peste 65% din piața smartphone-urilor din SUA

Pe ce se bazează aceste acuzații?

Procesul citează cinci exemple de suprimare de către Apple a unor tehnologii care ar fi sporit concurența - așa-numitele "super-aplicații", aplicații de jocuri în cloud stream, aplicații de mesagerie, ceasuri inteligente și portofele digitale.

Referindu-se la portofelul digital, Garland a declarat că Apple încurajează băncile să participe, dar în același timp "își exercită puterea de monopol" pentru a le împiedica să dezvolte produse similare pentru utilizatorii de iPhone.

Apple a blocat dezvoltatorii terți să creeze portofele digitale pe iPhone care să utilizeze "tap-to-pay", obligând în schimb utilizatorii să împărtășească informații personale cu Apple și nu doar cu banca lor, a spus el.

"Atunci când un utilizator de iPhone introduce un card de credit sau de debit în Apple Wallet, Apple se inserează într-un proces care altfel ar putea avea loc direct între utilizator și emitentul cardului", a adăugat el.

"Acest lucru introduce un potențial punct suplimentar de eșec pentru confidențialitatea și securitatea utilizatorilor Apple. Și acesta este doar unul dintre modurile în care Apple este dispusă să facă iPhone-ul mai puțin sigur și mai puțin privat pentru a-și menține puterea de monopol", spune Garland.

Vorbind despre aplicația de mesagerie, Garland a spus că, dacă un utilizator de iPhone trimite un mesaj unui utilizator cu alt tip de telefon prin intermediul Apple Messages, textul este doar o bulă verde, nu este criptat, videoclipurile sunt pixelate, iar utilizatorii nu pot edita mesajele.

"Ca urmare, utilizatorii de iPhone percep smartphone-urile rivale ca fiind de calitate inferioară, deoarece experiența de a trimite mesaje prietenilor și familiei care nu dețin iPhone este mai proastă - chiar dacă Apple este responsabil pentru întreruperea mesageriei între platforme. Face acest lucru în mod intenționat", a declarat Garland, conform Sky News.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel