Data publicării:
Apolon din Tyana, Iisus al Greciei. Similarităţile care au stârnit controverse uriaşe
Filozoful grec Apolon din Tyana, care a trăit în primul secol după Hristos în provincia romană Cappadocia, este adesea asemănat de greci cu Iisus Hristos. Iar povestea sa, extrem de similară cu cea a lui Iisus, a stârnit multe controverse în rândurile teologilor şi istoricilor de-a lungul secolelor.
Apolon din Tyana, care a trăit între anul 3 î.Hr şi anul 97 d.Hr, este acum aproape şters din istorie. Cu toate astea, la vremea lui era considerat o figură divină, despre care se credea că poate salva umanitatea. Iar asemănările cu Iisus Hristos sunt multe. Ambii au urcat în rai, despre ambii sunt istorisiri conform cărora ar fi făcut miracole şi ambii erau învăţători spirituali.
Bart Ehrman, un cunoscut ateu agnostic şi profesor de religie, vorbeşte despre Apolon din Tyana la cursurile sale. "Înainte de a se naşte, mama sa a avut un vizitator din Rai, care i-a spus că fiul ei nu va fi un muritor oarecare, ci va fi divin. Naşterea sa a fost acompaniată de semne divine neobişnuite. Ca adult, a plecat de acasă pentru a deveni predicator. A adunat un număr mare de oameni în jurul său, iar aceştia au fost convinşi că Apolon nu era doar un om, ci era fiul lui Dumnezeu
Şi a făcut multe miracole pentru a le confirma credinţa: putea să îi vindece pe bolnavi, să exorcizeze, să învie morţii. La sfârşitul vieţii sale, a îndemnat la rebeliune împotriva romanilor şi a fost judecat. Dar nu i-au putut ucide sufletul. A urcat în Rai, unde continuă să trăiască şi azi. Ba chiar cei care îi erau aproape au spus că li s-a mai arătat. Aceştia au scris cărţi despre el, cărţi pe care le putem citi şi azi", spune acesta despre Apolon.
Apolon l-a sfidat pe împăratul Nero
Cei mai sângeroşi tirani care au stat pe tronul Imperiului Roman, Nero şi Domiţian, succesorul său, au fost sfidaţi de Apolon. Acesta a călătorit fără frică de la un capăt al imperiului roman la celălalt, a incitat la revolte împotriva despoţilor şi a înfiinţat comunităţi egalitariste între acoliţii săi.
Conform Greek Reporter, acesta a mers chiar la Roma, unde l-a denunţat public pe tiranul Domiţian. Pentru asta, a fost arestat şi închis, în aşteptarea pedepsei cu moartea. A scăpat, însă, de aceasta, graţie unui discurs pe care l-a susţinut în propria apărare.
La acea vreme, în cinstea lui Apolon au fost construite 16 temple la malul Mării Mediterane. Unii cred că avea temple chiar şi în India.
Diferenţa faţă de Iisus
În timp ce Iisus Hristos îşi învăţa apostolii şi pe toţi cei din jur că Dumnezeu răspunde rugăciunilor, Apolon din Tyana credea într-un Dumnezeu care era inteligenţă pură, şi îşi învăţa urmăritorii că singura modalitate de a conversa cu Dumnezeu era prin intelect. El credea că sacrificiile şi rugăciunile sunt inutile, şi că Dumnezeu nu voia să stea de vorbă cu oamenii.
"Zeii nu au nevoie de sacrificii, deci ce am putea să facem pentru a-i mulţumi? Am putea să obţinem înţelepciune, şi să facem tot binele pe care putem să îl facem celor care îl merită", spunea Apolon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News