Apocalipsa nucleară. "Planul A" arată cum va fi războiul în care ar exista peste 90 de milioane de morți și de răniți în primele ore - Video
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Apocalipsa nucleară. "Planul A" arată cum va fi războiul în care ar exista peste 90 de milioane de morți și de răniți în primele ore / Foto: Caătură video Youtube Alex Glaser
Apocalipsa nucleară. "Planul A" arată cum va fi războiul în care ar exista peste 90 de milioane de morți și de răniți în primele ore / Foto: Caătură video Youtube Alex Glaser
Experții universității americane Priceton din SUA au făcut o simulare a apocalipsei nucleare.

Experții universității americane Priceton din SUA au dezvoltat o nouă simulare pentru o escaladare plauzibilă a războiului între Statele Unite și Rusia, utilizând poziții realiste ale forței nucleare, ținte și estimări ale numărului deceselor. Se estimează că în primele ore ale conflictului ar fi peste 90 de milioane de oameni morți și răniți, scrie sgs.princeton.edu.

Acest proiect este motivat de necesitatea de a evidenția consecințele potențial catastrofale ale unui posibil război nuclear între Rusia și SUA. Riscul unui război nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani, deoarece Statele Unite și Rusia au abandonat tratatele vechi de control al armelor nucleare, au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare și au extins circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare.

Acest videoclip de patru minute se bazează pe evaluări independente ale pozițiilor actuale ale forțelor americane și ruse, planuri de război nuclear și ținte ale armelor nucleare. Folosește seturi extinse de date despre armele nucleare desfășurate în prezent, randamentul armelor și posibilele ținte pentru anumite arme, precum și ordinea de luptă, estimând ce arme merg la ce ținte, în ce ordine, în ce fază a războiului pentru a arăta evoluția conflictul nuclear de la fazele tactice, la fazele strategice până la țintirea orașelor.

Decesele și victimele imediate rezultate care ar avea loc în fiecare fază a conflictului sunt determinate folosind datele din NUKEMAP. Toate estimările morților sunt limitate la decesele provocate de explozii nucleare, dar numărul morților ar fi semnificativ mai mare dacă luăm în calcul decesele provocate din cauza precipitațiilor nucleare și a altor efecte pe termen lung. Simularea a fost dezvoltată de Alex Wellerstein, Tamara Patton, Moritz Kütt și Alex Glaser, cu asistența lui Bruce Blair, Sharon Weiner și Zia Mian. Sunetul este de Jeff Snyder.

Cât de mare este pericolul

Deși știm cu toții cât de devastatoare poate fi o arma nucleară (cum am putea uita vreodată Hiroshima și Nagasaki), cei mai mulți dintre noi s-ar putea să nu înțeleagă cât de catastrofal ar fi dacă ar începe vreodată o stare completă de război nuclear.

Simularea a fost efectuată în 2019 și  a fost intitulată "PLANUL A", dar acum a ajuns din nou în atenția publicului, mai ales după ce Rusia a lansat noi amenințări privind posibilitatea folosirii de arme nucleare. 

Simularea se bazează pe scenariul că Rusia va trimite o singură "împușcătură de avertizare" împotriva unei baze militare opuse, operată de forțele SUA-NATO. Prima lovitură ar acționa ca primul domino dintr-o serie de evenimente care ar face ca părțile implicate în conflict desfășurând sute de arme nucleare în încercarea de a se depăși reciproc, numărul morților crescând rapid pe măsură ce conflictul trece în diferite etape. În prima fază, Rusia ar încerca să distrugă bazele NATO în toată Europa prin folosirea a 300 de arme nucleare, în timp ce NATO ar răspunde cu 180, cu 2,6 milioane de morți în primele trei ore.

Următoarele două faze ale apocalipsei nucleare

În următoarea fază, numită "planul de contra-forță", ar urma să fie distruse cele mai multe dintre forțele militare europene, SUA fiind apoi forțate să trimită 600 de rachete împotriva Rusiei și provocând aproximativ 3,4 milioane de morți în doar 45 de minute, scrie sea.mashable.com.

Cu atât de multe pagube făcute, ambele părți ar intra în "planul de contravaloare" cu intenția de a mutila grav resursele fiecărei țări. Astfel, cele 30 de orașe și centre economice cele mai populate ale lor vor fi lovite de cinci până la zece focoase fiecare, bilanțul morților din această fază dovedindu-se a fi cel mai înfricoșător dintre toate – 85,3 milioane de morți în 45 de minute.

Simularea sugerează apoi că vor mai rămâne arme nucleare  în urma cataclismului, ceea ce ar putea crește numărul morților și mai mult. Atenție însă, simularea nu dă o imagine a ceea ce s-ar putea întâmpla în afara țărilor implicate în război, ceea ce înseamnă că numărul morților ar putea crește mult mai mult decât cele 90 de milioane estimate. Deși totul este doar o proiecție, iar lucrurile s-ar putea întâmpla altfel, evenimentele prezentate în "PLANUL A" sunt de fapt foarte probabile și, sperăm, nu vor avea loc niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel