Data publicării:

APMA despre Legea Sănătății: Sănătatea, la capitolul ”și altele”

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
medic
medic

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, în calitate de singur reprezentant legitim profesioniștilor ce activează în ambulatoriu, consideră că refuzul Ministerului de Finanațe de a stabili un procent minim din PIB alocat  Sănătății este dovada faptului că în România  sănătatea este ”considerată la capitolul ”și altele”. Despre Legea Sănătății, APMA a realizat o analiză punct cu punct în care își exprima părerea despre această lege.

”Din start dorim să apreciem elementele pozitive ale acestui proiect de lege, precum și maniera transparentă în care s-a lucrat până in prezent. Dar deschiderea arătată de Ministrul Sănătății nu este suficientă fără a fi dublată de susținerea și interesul întregului Guvern și al Parlamentului. Problema fundamentală a noii legi este aceea că nu se rezolvă subfinanțarea sistemului sanitar. Oricât de judicios ai împărți un bob de orez, el nu va putea ajunge la o familie întreagă.

Obstinația cu care Ministerul de Finanțe nu dorește stabilirea unui procent minim din PIB alocat Sănătății dovedește faptul că la nivelul de decizie al finanțelor publice sănătatea este considerată la capitolul ”și altele” și nu ca o prioritate națională.

Sistemul de sănătate este centrat pe pacient. Este o sintagmă repetată mereu. Dar să nu uităm că fără să ne îngrijim de personalul medico-sanitar totul rămâne o ficțiune, o utopie. Fără medici, asistenți, farmaciști, biologi, etc, nu se poate îngriji un bolnav. Fără aparate, fără medicamente, nu se poate îngriji un bolnav. Și toate acestea costă.

România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la fondurile alocate pe cap de locuitor pentru sănătate. Acesta este un fapt. Putem să ne arătăm uluiți de sumele care se strâng la Fondul asigurărilor de sănătate. Dar noi nu le comparăm niciodată cu sumele care se strâng în celelalte țări europene. Să facem această comparație și vom fi uluiți de cât de puțin alocăm noi.

Avem nevoie de educație sanitară. Avem nevoie să îi învățăm pe români că sănătatea se îngrijește. Avem nevoie să îi învățăm pe români că prevenția este mai eficientă decât tratamentul în ultimul moment, de faptul că este mai bine să te vadă periodic medicul de familie sau specialistul din ambulatoriu decât să meargă la spital când este prea târziu. Și este și mai ieftin. Dar aceste lucruri înseamnă o strategie pe termen lung, ale cărei roade se vor vedea peste ani.

Revenind la proiectul legii, apreciem pozitivă spargerea monopolului CNAS. Este nevoie de transparență în administrarea banilor sănătății. Este nevoie ca banii sănătății să rămână la sănătate și nu la bugetul consolidat al statului. Este nevoie ca banii din taxa pe viciu să ajungă la sănătate. Și este nevoie ca bugetul statului să contribuie semnificativ la sănătate. Apariția caselor private de sănătate, al concurenței în domeniul asigurărilor de sănătate era necesară. Dar asigurările de sănătate nu sunt similare cu cele din domeniul auto. Componenta socială este prezentă și nu trebuie în nici un caz uitată.

Medicina de familie este poarta de intrare în sistem. O frază repetată mereu. Dar poarta trebuie sa funcționeze. Are nevoie de fonduri ca să se dezvolte. Are nevoie de implicarea autorităților locale acolo unde medicii lipsesc. Are nevoie de apreciere.

Ambulatoriul de specialitate nu este un moft. Multe cazuri care ajung în spital astăzi ar putea fi tratate mai eficient și cu costuri mai mici în ambulatoriu. Dar din punctul de vedere al finanțării ambulatoriul și serviciile paraclinice sunt lăsate mereu la urmă. Cei mai puțini bani și ultimii care se plătesc. Este remarcabil că noul proiect de lege, pentru prima dată, alocă un capitol asistenței medicale de specialitate. Capitolul are încă stângăcii, cum ar fi prevederea că un praxis care prin definiție este privat trebuie cedat în mod gratuit la preluare. Este cumva o naționalizare mascată, sau doar un reflex comunistoid?

Este nevoie de capitole separate pentru asistența farmaceutică și pentru îngrijirile la domiciliu. Acestea reprezintă capitole distincte și esențiale în lanțul logic al asistenței sanitare a populației și trebuie să li se atribuie capitole separate în lege.

Spitalele trebuie să nu mai fie considerate unități bugetare și în noul proiect de lege nu mai sunt. Din România zilnic pleacă medici. Doar prin plata lor firească față de răspunderea pe care o au vom putea opri acest fenomen. Prin protejarea medicilor de abuzurile mass media putem reface prestigiul profesiei. Dar este nevoie în același timp să se introducă criterii de cost, o standardizare a practicii medicale prin ghiduri și protocoale pentru a putea optimiza costurile. Astfel actul medical va avea aceeași valoare în orice loc din țară.

Apariția unei Agenții care se ocupă de calitatea actului medical este utilă. Dar nu trebuie să dubleze costurile pentru furnizorii de servicii. O acreditare la o structură a statului și aceeași acreditare la un organism de certificare nu aduce nimic util. Doar birocrație. Și din asta avem destulă.

Salutăm apariția unui capitol referitor la drepturile asiguraților. În toată Uniunea Europeană asigurații au drepturi, iar aceste drepturi sunt corelate cu responsabilizarea lor prin educație. Numai prin educația sanitară care ar trebui începută din școală se poate spera ca în timp costurile sănătății să scadă prin prevenție și prin adresarea precoce a pacienților la medic.

Și dacă tot ne pleacă medicii, peste un an sau doi nu ar trebui sa ne mire că golul lăsat va fi umplut cu medici din Burundi sau Uzbekistan. Oamenii nu trebuie lăsați fără medic. Nu credem însă că aceasta ar fi soluția, cu atât mai mult cu cât din 2013 se vor ridica toate barierele trasfrontaliere în domeniul sanitar în Uniunea Europeană. De ce să lăsăm medicii să plece spre Vest, când am putea aduce pacienții de acolo la noi? Și aceștia ar plăti la noi.

E nevoie de atât de puțin pentru a schimba cursul în sănătate… Ar ajunge ca firmele și regiile statului să își plătească datoriile la sănătate. Acelea pe care statul român și le iartă sieși de fiecare dată cu prețul vieții cetățenilor statului român.”, se arată într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel