Data publicării:

Aplicațiile controlate de Moscova au dispărul din Apple Store. Kremlinul cere explicații

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut miercuri explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate de firma rusă de tehnologie controlată de stat VK au fost eliminate din magazinul de aplicaţii al companiei americane App Store, relatează Reuters.

Autoritatea, Roskomnadzor, a emis deja amenzi vizând firme de tehnologie străine pentru încălcări ale stocării datelor şi din cauză că nu a fost eliminat conţinut pe care Rusia îl consideră ilegal - dispute care au escaladat de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie.

VK operează Vkontakte, care are peste 75 de milioane de utilizatori lunari şi este cea mai mare reţea socială a Rusiei, adesea comparată cu Facebook. Pe lângă serviciul de e-mail al VK Mail.ru, Vkontakte trebuie să fie preinstalată pe dispozitivele mobile vândute în Rusia.

Roskomnadzor a declarat că acţiunile Apple au privat milioane de ruşi de accesul la aplicaţiile VK şi i-a cerut să-şi explice decizia.

Apple nu a răspuns imediat la o solicitare trimisă prin e-mail pentru a comenta.

"Agenţia consideră că astfel de restricţii discriminatorii care încalcă dreptul utilizatorilor de internet ruşi să primească liber informaţii şi să comunice sunt inacceptabile", a declarat Roskomnadzor într-un comunicat.

Cu toate acestea, Rusia însăşi a limitat accesul cetăţenilor săi la informare forţând toate media ruse independente semnificative să se închidă şi blocând platformele social media din SUA Facebook, Instagram şi Twitter, aminteşte Reuters.

VK şi-a sporit controlul asupra spaţiului de internet al Rusiei în această lună prin finalizarea unei înţelegeri pentru a cumpăra fluxul de ştiri al rivalului Yandex, platforma de conţinut Zen şi pagina de pornire yandex.ru.

VK a declarat marţi că aplicaţiile sale, inclusiv Vkontakte, deja instalate pe smartphone-uri continuau să funcţioneze şi că continuă să dezvolte şi să ofere suport aplicaţiilor pentru sistemul de operare iOS al Apple, notează Agerpres.

Noul iPhone 14 va fi asamblat în India, nu în China ca până acum. De ce s-a luat această decizie?

Apple vrea să reducă dependența de China, motiv pentru care a decis ca noul Iphone 14 să fie asamblat în India. Analiștii JPMorgan au declarat într-o notă din această lună că celebra companie va muta 5% din producția sa globală pentru iPhone 14 în India până la sfârșitul anului 2022.

Noul Iphone 14 va fi asamblat în India. Apple a anunțat, luni, această decizie care este parte a strategiei de a-şi transfera o parte din producția din China, pentru a reduce dependența de această ţară. ”Noua gamă iPhone 14 introduce tehnologii noi, inovatoare, şi capacităţi importante de siguranţă. Suntem încântaţi să producem iPhone 14 în India”, a spus compania într-un comunicat. Foxconn, cea mai importantă companie de asamblare a IPhone, produce dispozitivele la fabrica sa indiană din Sriperumbudur, de la periferia oraşului Chennai. Gigantul din Cupertino, California, produce iPhone-uri în India din 2017, dar acestea erau de obicei modele mai vechi. De data aceasta, cu iPhone 14, Apple produce pentru prima dată cel mai recent model în India, aproape de momentul lansării dispozitivului. Apple a prezentat iPhone 14 la începutul acestei luni.

Apple va vinde telefoane produse în India la nivel local, dar le va exporta şi pe alte pieţe la nivel global. Clienţii din India vor începe să primească dispozitivele fabricate local în următoarele zile, transmite CNBC. Analiştii JPMorgan au declarat într-o notă din această lună că Apple va muta 5% din producţia sa globală pentru iPhone 14 în India până la sfârşitul anului 2022. De asemenea, Apple ar putea produce, până în 2025, 25% din toate iPhone-urile în India, a spus JPMorgan. Concentrarea Apple asupra producţiei din India evidenţiază dorinţa gigantului tehnologic de a diversifica producţia în afara Chinei şi de a stimula clienţii din India, care este în prezent o piaţă mică pentru companie.

Apple încă se bazează foarte mult pe China pentru cea mai mare parte a producţiei de iPhone. Dar Beijingul a persistat cu o strategie de restricţii pentru a controla revenirea epidemiei de Covid, chiar dacă cea mai mare parte a lumii caută să-şi deschidă societăţile.n Politica zero-Covid a perturbat producţia la fabricile din China, unde au loc blocaje, şi a evidenţiat unele potenţiale puncte slabe din lanţul de aprovizionare al Apple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel