Data publicării:

Aplicație pe care o putea folosi oricine pentru înșelătorii telefonice. Abonamentul era 410 euro / lună, iar paguba medie se ridica la 11.000 euro

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Criminaliștii britanici au închis o platformă online care oferea servicii ilegale la un preț relativ mic.

Agenția Națională de Criminalitate din Regatul Unit (NCA) a închis o platformă online pe care o considera ca fiind utilizată de infractori pentru a fura bani de la mii de persoane din întreaga lume. Potrivit BBC, platforma „Russian Coms” permitea răufăcătorilor să se prezinte ca fiind apelanți de la o bancă sau o firmă de telecomunicații pentru a fura bani sau date personale, transmit britanicii.

Între 2021 și 2024, utilizatorii Russian Coms au efectuat peste 1,3 milioane de apeluri către 500.000 de numere de telefon unice din Marea Britanie. Aproximativ 170.000 de persoane din Marea Britanie sunt considerate victime, cu o pierdere medie raportată de peste 9.400 de lire sterline (n.r, 11.000 euro).

CITEȘTE ȘI: SUA dă în judecată ByteDance și TikTok pentru încălcări ale confidențialității copiilor.

Apeluri către 107 țări din lume

NCA a precizat că platforma a fost utilizată pentru a efectua apeluri către persoane din 107 țări diferite din întreaga lume, deși nu a oferit o estimare a numărului de victime globale. Agenția a menționat că a arestat trei persoane în legătură cu platforma, care au fost eliberate pe cauțiune.

Russian Coms a fost înființată în 2021. A fost disponibilă inițial ca un dispozitiv mobil și apoi ca o aplicație web, permițând utilizatorului să efectueze apeluri care sugerau că provin de la o companie de renume. Unele dintre escrocherii includeau folosirea numărului unei bănci pentru a părea că apelul este legitim, înainte de a convinge victima să transfere bani din contul său. Escrocii cibernetici au mai imitat companii pentru a fura bani dați pe bunuri care nu au fost niciodată livrate.

Abonamentul hoților costa 350 lire / 410 euro pe lună

NCA a menționat că dispozitivul mobil putea fi folosit doar pentru apeluri false, deși era încărcat cu aplicații false pentru a părea un smartphone obișnuit. Aplicația web costa 350 de lire pe lună, cu plăți efectuate prin criptomonedă.

NCA a declarat că fraudele reprezintă acum aproximativ 40% din toate infracțiunile împotriva persoanelor în Anglia și Țara Galilor, cu peste 80% dintre acestea fiind considerate a fi facilitate de tehnologie.

VEZI ȘI: Ce i-a scris o fetiță de șapte ani unei profesoare care doar ce își înmormântase mama. Biletul postat pe TikTok a devenit viral.

„Infractorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologia pentru a comite fraude și alte crime la scară industrială, provocând daune reale victimelor din Marea Britanie și din întreaga lume", a spus Adrian Searle, directorul Centrului Național pentru Crime Economice din cadrul NCA. „NCA și partenerii noștri din Marea Britanie și din străinătate urmăresc atât infractorii, cât și tehnologia pe care o exploatează."

La începutul acestui an, poliția a dezmembrat o bandă acuzată că folosea un serviciu tehnologic care ajuta infractorii să trimită mesaje text frauduloase pentru a fura de la victime. Site-ul Labhost permitea escrocilor fără abilități tehnice să bombardeze victimele cu mesaje concepute pentru a le înșela în efectuarea de plăți online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel