Data actualizării:
Data publicării:

Aplicaţia malware FluBot folosită de hackeri pentru fraude prin SMS, dezactivată cu succes

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Poliţia olandeză a reuşit să dezafecteze, în urma unei ample operaţiuni desfăşurate în 11 ţări, la care a participat şi Poliţia Română, aplicaţia maliţioasă FluBot - un malware conceput de hackeri pentru a frauda prin SMS persoanele care folosesc telefoane mobile cu Android. 

Potrivit unui comunicat al IGPR, în contextul atacurilor cibernetice ce au vizat utilizatori ai terminalelor mobile din România, prin intermediul unor mesaje SMS trimise cu scopul de a extrage de la potenţialele victime date sensibile (personale, financiare şi de autentificare), Poliţia Română s-a alăturat unei operaţiuni internaţionale care a implicat autorităţi de aplicare a legii din 11 ţări.

Acţiunea a dus la dezafectarea aplicaţiei maliţioase FluBot, un malware conceput pentru terminalele mobile Android. Astfel, în urma unei investigaţii complexe, care a implicat autorităţi de aplicare a legii din Australia, Belgia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Spania, Suedia, Elveţia, Ţările de Jos şi Statele Unite ale Americii, cu coordonarea activităţii internaţionale desfăşurate de Europol - EC3, infrastructura informatică a aplicaţiei maliţioase FluBot a fost întreruptă cu succes, la începutul lunii mai, de către Poliţia olandeză, făcând această familie de malware inactivă.

Poliţia Română a pus la dispoziţie datele existente în investigaţia proprie şi a făcut parte din postul de comandă organizat în cadrul activităţii, iar, la nivel naţional, activităţile de cercetare penală continuă în cadrul unui dosar penal instrumentat de către DIICOT. 

Citește și - Un nou virus atacă telefoanele românilor. Telekom avertizează: „Un malware circulă printr-un sms cu un link”

Amintim faptul că Telekom și-a avertizat clienții cu privire la atacurile cibernetice care au loc în această perioadă.

Rețeaua a trimis un sms clienților săi prin care îi informează cu privire la un malware care circulă printr-un sms cu un link.

NU ACCESAȚI ACEL LINK, întrucât poate declanșa un malware care va prelua controlul mesageriei.

”Un nou malware afecteaza in prezent telefoanele mobile si circula printr-un SMS continand un link la accesarea caruia este preluat controlul aplicatiei de mesagerie a telefonului, ceea ce iti poate genera costuri suplimentare semnificative. Verifica pagina https://mobile.telekom.ro/informare-practici-frauduloase/ pentru a afla ce ai de facut sa fii in siguranta. Echipa Telekom Mobile!”, este mesajul trimis de Telekom utilizatorilor din rețea.

Avertismentul Telekom

„Atenție la atacurile prin SMS!În ultimele zile, a fost semnalată o nouă campanie de Smishing (FluBot). Vă recomandăm să nu accesați link-urile primite din surse necunoscute prin SMS/MMS, să acordați atenție aplicațiilor pe care urmează să le instalați pe telefonul mobil, precum și drepturilor acordate acestora și să parcurgeți informațiile puse la dispoziție de Directoratul Național de Securitate Cibernatică (DNSC)

• Vă recomandăm să parcurgeți cu atenție mesajele pe care le primiți de la destinatari necunoscuți și să nu deschideți linkurile incluse în text.

• Dacă ați primit un astfel de mesaj, vă recomandăm să-l ștergeți imediat.

• Protejați-vă datele și dispozitivele, nu furnizați informații confidențiale persoanelor necunoscute, indiferent de forma prin care vă sunt solicitate – telefonic sau prin mesaje scrise.

• Nu contactați numere necunoscute, cu atenție sporită asupra numerelor internaționale.

• Nu accesați linkuri sau pagini web care imită identitatea vizuală a unor organizații cunoscute.Vezi câteva exemple de moduri prin care poți fi păcălit:

• Ai câștigat un premiu, dar site-ul nu este telekom.ro și nu există afiliere cu Telekom Romania Mobile.

• Ești invitat să completezi un formular cu datele personale pe unul dintre site-urile pentru care nu există afiliere cu Telekom Romania Mobile.

• Sunt publicate comentarii false cu imagini de pe internet, pentru a-ți inspira încredere.

• Ți se promite livrarea premiilor în schimbul unor bani și la prețuri nerealiste.

• Menționează cuvintele „Termeni și Condiții” fără ca pagina din site să fie disponibilă.• Îți oferă informații menite să-ți câștige încrederea (de exemplu, livrarea DHL).”, a avertizat compania pe Facebook. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel