APIA. Petre Daea, anunț pentru fermierii români despre avansul pentru plățile directe pe suprafaţă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Mai mult de 202.000 de fermieri au fost autorizaţi pentru plata avansului din plăţile directe pe suprafaţă, cu o sumă de peste 317 milioane de euro, a anunţat, miercuri, ministrul interimar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în conferinţa de bilanţ. 

'Am programat pentru azi (miercuri, 16 octombrie n.r.) să începem la minutul unu, în cumpăna nopţii, şi am început (plata avansului pe suprafaţă n.r.). Ne-am programat să prelucrăm dosare, avem peste 200.000 până la orele 12:00. Se continuă. Sunt transferaţi peste 317 milioane de euro pentru 202.000 de dosare şi facem acest lucru în continuare, în dorinţa de a termina la timp semănatul în România pentru că însămânţările în câmp se fac cu bani, se fac de către fermieri, în slujba cărora am fost şi rămân. (...) Suntem în plină campanie de recoltat la porumb, în toate judeţele, în mod deosebit în centrul ţării şi în plină campanie de însămânţare, suntem în plină activitate în câmp şi nu întâmplător toţi cei care aveau responsabilitatea au fost la lucru, ca să dăm banii fermierilor', a precizat oficialul de la Agricultură.

Daea susţine că în minister se continuă munca, 'activitatea responsabilă aşa cum am făcut-o până acum', deoarece nu se ştie deocamdată cât va dura înlocuirea ministrului, iar în agricultură 'o zi pierdută astăzi, mâine nu se mai poate recupera'. 'Nu ştim cât va dura acest proces de înlocuire până în momentul în care se depune jurământul de către viitorul ministru aici în MADR se continuă munca, activitatea responsabilă aşa cum am făcut până acum facem în continuare pentru că suntem conştienţi de aşteptările pe care le au fermierii, suntem conştienţi de nevoile care sunt în ţară în acest moment, suntem conştienţi că o zi pierdută astăzi, mâine în agricultură nu se mai poate recupera', a subliniat Daea. În acest context, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a afirmat că instituţia şi-a programat ca până la 30 noiembrie să plătească fermierilor români o sumă prevăzută ca avans de 1,4 miliarde de euro.

Targetul ministrului interimar, Petre Daea

'Targetul nostru este să plătim 1,4 miliarde de euro până la 30 noiembrie şi cu siguranţă, aşa cum toate obiectivele pe care ni le-am propus s-au realizat, cu siguranţă şi aceşti paşi pe care îi avem de făcut în această perioadă o să-i realizăm. Categoric că fiecare fermier aşteaptă ca în prima zi să fie plătit, dar reamintesc că plata avansului se face în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, iar în această perioadă toţi fermierii sperăm să primească această sumă, iar începând cu 1 decembrie vom declanşa plata finala ca în fiecare an. Singura categorie care nu intră la plata avansului sunt crescătorii de bovine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul bovin. De ce? Pentru că perioada de retenţie este de şase luni de zile, aceasta fiind încheiată după 15 noiembrie. La 1 decembrie vom începe cu dânşii ca şi ei să fie prioritizaţi', a spus Adrian Pintea. Perioada de retenţie este perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată, trebuie reţinut în exploataţia pentru care a depus cererea, inclusiv în evidenţele acesteia.

Potrivit APIA, fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans, începând din 16 octombrie, 70% din subvenţiile pe suprafaţă şi până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală. Astfel, avansul pentru plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha, plata pentru înverzire - 59,3201 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri - 31,2477 euro/ha.

Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal. Avansul se va acorda în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2019, iar din 1 decembrie 2019 APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plafonul pentru schemele de plată din campania 2019 este de 1,75 miliarde de euro. Până la data de 15 mai 2019, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, au fost depuse peste 866.000 de cereri unice de plată, cu peste 9,6 milioane hectare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel