Data actualizării:
Data publicării:

Apelul premierului Poloniei de a reintroduce pedeapsa cu moartea are susținere majoră din partea cetățenilor

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Credit Foto: CACorrections (California Department of Corrections and Rehabilitation), Public domain, via Wikimedia Commons
Credit Foto: CACorrections (California Department of Corrections and Rehabilitation), Public domain, via Wikimedia Commons
Aproximativ jumătate dintre polonezi susțin apelul primului ministru al Poloniei în ceea ce privește reintroducere pedepsei cu moartea, după ce un băiețel de 8 ani a fost ucis de tatăl său vitreg.

Prin sondajul realizat de United Surveys din partea site-ului de știri Wirtualna Polska, s-a încercat aflarea poziției cetățenilor polonezi vis-a-vis de întrebarea: ”Sunteți de acord cu poziția prim-ministrului Mateusz Morawiecki, care a spus după moartea lui Kamil, în vârstă de 8 ani, că ”personal sunt în favoarea restabilirea pedepsei cu moartea pentru cele mai brutale crime’?”.

S-a constatat că 48% sunt de acord cu el (inclusiv 34% care spun că sunt puternic de acord), în timp ce 46% nu sunt de acord (inclusiv 35% care sunt în total dezacord).

Dintre susținătorii taberei de guvernare United Right (ZP), 76% au fost de acord. În rândul susținătorilor opoziției, cifra a fost de 32%, în timp ce pentru alegătorii indeciși a fost de 48%.

 

Potrivit The Notes from Poland, Morawiecki și-a exprimat de multă vreme sprijinul pentru introducerea pedepsei cu moartea. În ianuarie a acestui an, el a spus că ar trebui să existe o ”regândire” a abolirii sale ”premature” în anii 1990.

El a recunoscut că, deși este catolic practicant, în această problemă nu este de acord cu poziția bisericii. Morawiecki a recunoscut, de asemenea, că Polonia se angajează să-și mențină interdicția privind pedeapsa capitală în conformitate cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei.

Cu toate acestea, sprijinul pentru pedeapsa cu moartea a rămas relativ ridicat în Polonia de la abolirea acesteia în 1998. Între acel an și 2004, sprijinul a fost constant peste 70%.

Aceasta a scăzut la 60% în 2011, ultimul an în care agenția de cercetare de stat CBOS a efectuat sondaje privind pedeapsa capitală.

În 2020, un institut de pe lângă ministerul Justiției a efectuat un sondaj pe 5.000 de membri ai publicului cu privire la atitudinile față de pedeapsă. Acesta a găsit 43% în favoarea pedepsei cu moartea, iar 41% s-au opus, a raportat cotidianul Rzeczpospolita.

 

Citește și: 

O nouă metodă de execuție ar putea fi utilizată pentru prima dată în SUA: O modalitate nedureroasă de a ucide

”Protocolul ar implica probabil plasarea unui tip de mască peste capul condamnatului și pomparea acesteia cu azot 100%, privând astfel persoana respectivă de oxigen. Deținutul ar muri nu prin sufocare, care este cauzată de incapacitatea de a expira și de o acumulare ulterioară (și foarte dureroasă) de dioxid de carbon în organism, ci mai degrabă prin... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel